Welke schuurtechnieken bestaan er?

Dienstverlening
verschillende schuurtechnieken foogli

Als het gaat om het schuren van materiaal dan lijkt dit vaak eenvoudig en saai werk. Het is waar dat schuren niet altijd even spectaculair is, maar er komt wel degelijk wat bij kijken! Denk bijvoorbeeld maar eens aan de soorten schuurtechnieken. Dan kun je denken aan de manier waarop het materiaal wordt geschuurd. Bijvoorbeeld door middel van een trilling, draai- of schuifbeweging. Nu zijn de methodes al verklapt, maar hoe werken deze eigenlijk precies? Daar gaan we je nu meer over vertellen.

Triltechniek

De eerste schuurtechniek is door middel van een trilling. De werking is eenvoudig en doet eigenlijk wat de naam al zegt, namelijk trillen. De vlak- en deltaschuurmachines zijn hier een mooi voorbeeld van. De schuurzool en het karkas van de schuurmachine zijn twee losse onderdelen. De schuurzool kan ten opzichte van de rest van de machine soms wel 17.000 bewegingen maken. Zo snel kun je met de hand niet van voor naar achteren bewegen. Deze manier van schuren is het meest populair, omdat het schuren van hoeken alleen mogelijk is met deze techniek.

Draaitechniek

Een andere techniek die er bestaat is de draaitechniek. Bij deze techniek trilt de zool niet, maar draait rond. Daarom is de schuurzool ook rond in plaats van vierkant, zodat het draaien een stuk eenvoudiger gaat. Wel is het zo dat je met een ronde schuurzool niet eenvoudig hoeken kunt schuren. Daarvoor zal je toch echt een delta- of vlakschuurmachine nodig hebben. De schuurmachine die gebruikt maakt van deze techniek is de excenterschuurmachine. Wel draait de schuurschijf niet vanuit het middelpunt, maar daarbuiten. Zo kun je nog een groter effect creëren tijdens het schuren.

Schuiftechniek

Het is een beetje lastig hoe we deze techniek kunnen noemen, maar de schuiftechniek zal wel volstaan. Deze techniek werkt met een schuurband die in een hoog tempo ronddraait. Dus continue in dezelfde richting. De machine die van deze techniek gebruik maakt is de bandschuurmachine. Ideaal om snel en in een hoog tempo grote oppervlakken te schuren!