Body Mass Index (BMI) berekenen

Gezondheid
bmi bereken foogli

De BMI staat voor de Body Mass Index, dit is een formule die berekend of je een gezond gewicht hebt ten opzichte van je lichaamslengte. Je kunt je BMI berekenen door de volgende formule in te vullen met je eigen gegevens: het lichaamsgewicht gedeeld door de lichaamslengte in het kwadraat (kg/m²).

 Je kunt ook automatisch je bmi berekenen. Wanneer de uitkomst van deze formule onder de 19 is, heb je volgens deze formule ondergewicht. Wanneer de uitkomst van deze formule tussen de 19 en de 25 zit, heb je een normaal gezond gewicht. Wanneer de uitkomst van deze fomule tussen de 25 en 30 zit is er sprake van overgewicht en we spreken van obesitas oftewel ernstig overgewicht als de uitkomst van deze formule boven de 30 is.

Waar is de Body Mass Index voor bedoeld?

Oorspronkelijk is deze formule bedacht om het gewicht van grotere groepen mensen te berekenen, om te kijken wat het gemiddelde gewicht was en of er sprake was van overgewicht of niet. Vandaar dat het vaak niet als betrouwbare formule wordt gezien voor individuele personen. Het houdt namelijk geen rekening met de verhouding tussen spiermassa en vetmassa. Iemand die erg gespierd is en een laag vetpercentage heeft, kan volgens deze formule toch overgewicht hebben, terwijl daar in dat geval geen sprake van is. Toch kan de Body Mass Index je wel een indicatie geven of je een gezond gewicht, overgewicht of ondergewicht hebt.

Obesitas

Wanneer er sprake is van overgewicht of obesitas is het belangrijk om jezelf te realiseren dat dit vele gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Denk aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk, gewrichtsklachten en zelfs kanker. Het is daarom voor je eigen gezondheid belangrijk om een gezonder gewicht te bereiken, zodat je minder kans hebt op deze nare ziektes. Hoe minder overgewicht je hebt, hoe minder kans je hebt op gezondheidsproblemen. Probeer daarom eens je eetpatroon onder de loep te nemen, schrijf een week lang op wat je precies allemaal eet en drinkt. Misschien krijg je zo een beter inzicht over je eetpatroon en wat je eventueel kunt aanpassen en veranderen

Overgewicht

Wanneer je overgewicht hebt, kun je het beste de kant-en-klare producten, afhaalmaaltijden en andere junkfood links laten liggen. Dit wist je waarschijnlijk al wel, maar vergeet ook niet de verborgen suikers uit pakjes, zakjes, maaltijd pakketten, dressings en sauzen, ook de dressing van verschillende ‘gezonde’ kant-en-klare salades zitten vol met suiker. Vaak denk je gezond bezig te zijn, maar is dit niet het geval. Kijk daarom zelf altijd goed op de ingrediëntenlijst van een product voordat je het koopt.

Afvallen en koolhydraten

Als je wilt afvallen wordt er vaak gezegd dat je beter geen koolhydraten kunt eten, omdat koolhydraten snel omgezet worden in energie en daarna in vet als die energie niet door je lijf wordt verbruikt. Maar dit is niet helemaal waar. Het is inderdaad verstandig om snelle koolhydraten uit wit brood, pasta, witte rijst, cornflakes, cruesli, ontbijtkoeken, snoep, koekjes, gebak, frisdrank en fruitsappen etc. te vermijden. Maar er zijn ook vele producten en voedingsmiddelen met trage koolhydraten die je gerust kunt blijven eten en gezond zijn. In een koolhydraatarm dieet gaat het dus niet om koolhydraten in het algemeen, maar over de soort koolhydraten die je eet.