Incidentmanagement in het verkeer

Transport & Productie
incidentmanagement foogli

Helaas gebeuren er dagelijks incidenten in het verkeer en dit zorgt voor veel files, zowel door schade als door ramptoeristen. Om dit probleem op te lossen is incidentmanagement in het verkeer in het leven geroepen.

Hulpverleners

Door hulpverleners die als eerste bij een ongeluk aanwezig zijn (zoals politie, brandweer en ambulance) wordt er sinds 1999 incidentmanagement uitgevoerd. Dit is het geheel van maatregelen die getroffen moeten worden om de belangen van slachtoffers te behartigen, om de ontstane schade te beheren en om de weg na een incident zo snel mogelijk vrij te maken voor verkeer. Dit draagt bij aan het oplossen van de dagelijkse problemen betreft files.

File

Wanneer er een aanrijding plaatsvindt kan er grote schade ontstaan en er kunnen uiteraard mensen gewond raken. Als dit gebeurt moeten de auto’s in de directe omgeving uiteraard - indien nodig -stoppen. Als het wel mogelijk is om door te rijden zullen zij dit echter moeten doen om opstoppingen in het verkeer te voorkomen.

Uiteraard is het wel heel belangrijk dat er eerst hulpdiensten ingeschakeld worden. Helaas is het soms niet mogelijk om door te rijden doordat er bijvoorbeeld erg veel schade is aan de weg, maar in andere gevallen is het ook vaak zo dat men juist stil gaat staan om het ongeluk te bekijken. Dit gebeurt ook regelmatig aan de overkant van de weg. Hierdoor ontstaan er lange files waar iedereen die geen zicht heeft op het ongeluk zich aan ergert. Incidentmanagement heeft als doel dat het verkeer zo snel mogelijk weer doorstroomt waardoor er geen eindeloze files ontstaan.

Hulpverleners en verkeersregelaars doen hun best om het verkeer zo snel mogelijk door te laten stromen na een ongeluk, maar soms ligt dit ook buiten hun macht. Als de schade erg groot is kan het soms uren duren voor de weg weer hersteld is en alles geborgen is. Echter zullen zij er alles aan doen om het zo snel mogelijk op te lossen, dus hoe vervelend het ook is om in de file te staan, weet dat er hard gewerkt wordt om jou zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te krijgen.