Login

Poept en plast een foetus eigenlijk?

Gepubliceerd: 2013-09-12 14:27:53 | Door Pieter ten Cate | 12649x bekeken |

Poept en plast een foetus eigenlijk?

Heb je je wel eens afgevraagd wat er allemaal gebeurt in de baarmoeder?

Het kleine litteken in het midden van je buik markeert de plek, waardoor alle voedingsstoffen die je nodig had om te groeien je lichaam bereikten. Dit terwijl je wat rond dobberde in een "zak" met vruchtwater. Heb je er echter ooit bij stil gestaan wat er allemaal gebeurde met alle andere lichamelijke functies? Poept en plast een foetus bijvoorbeeld in de baarmoeder?

Plassen in de baarmoeder

Poept en plast een foetus eigenlijk?

Het antwoord of je als foetus ook plast in de baarmoeder is een zekere ja. Al na twee maanden begint een embryo met het produceren van urine, gelijktijdig met het moment dat de foetus leert slikken. Dit betekend in wezen dat je 7 maanden van je leven, je eigen urine aan het drinken bent.

Het drinken van je eigen urine is echter niet zo vies als het klinkt. Allereerst is urine erg steriel, waardoor de foetus geen ziek makende bacteriën binnenkrijgt.

Daarnaast worden de afvalstoffen die normaal met de urine het lichaam verlaten, via de navelstreng weer teruggevoerd naar de moeder voor verdere verwerking.

Maar poept een foetus dan ook?

Hiermee reist natuurlijk de vraag of de foetus dan ook poept in de baarmoeder. Zoals je weet bevat poep afvalstoffen zoals bacteriën, vetten en vezels. Het antwoord op die vraag is echter wat ingewikkelder. De moeder verteert namelijk voedsel voordat het de baby bereikt.

In dit proces worden er allerlei bouwstoffen opgenomen door het lichaam van de moeder. Via de bloedstroom komen deze voedingsstoffen uiteindelijk via de navelstreng bij de foetus.

Om deze reden blijven veel ingrediënten voor uitwerpselen bij de moeder. Het spijsverteringskanaal van de foetus is echter niet volledig leeg. Sommige afvalstoffen bereiken ondanks de natuurlijke filter, toch uiteindelijk het darmkanaal van de foetus.

Deze stoffen worden hier afgebroken door zure gal, wat uiteindelijk een slijmerige groene massa produceert die meconium wordt genoemd.

Omdat de darmen van een foetus volledig steriel zijn, bevatten deze geen bacteriën die de afvalstoffen afbreken, die verantwoordelijk zijn voor wel 50% van de omvang van onze poep.

De groene slijmerige substantie ofwel meconium, eindigt uiteindelijk in de eerste luier van de pasgeboren baby. En is hiermee gek genoeg, de eerste en laatste schone poep in iedereens leven.


Video met dank aan Minuteearth.


Deel:

Focus gerelateerde producten


De grote geboortegids

De grote geboortegids kopen

De grote geboortegids is hét nieuwe standaardwerk over de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Het is het eerste boek dat is geschreven door een verloskundige en een gynaecoloog.

Bestellen
Clearblue Digital - 3 st - Zwangerschapstest

Clearblue Digital - 3 st - Zwangerschapstest kopen

De Clearblue Digital Zwangerschapstest is een digitale zwangerschapstest die een duidelijk afleesbaar resultaat geeft.

Bestellen
Zwangerschapsboek voor mannen

Zwangerschapsboek voor mannen kopen

Als je vriendin zwanger is, kun je als man maar beter proberen een beetje bij te blijven. In het Zwangerschapsboek voor Mannen word je week na week bijgepraat.

Bestellen
Alles over gezond eten als je zwanger bent

Alles over gezond eten als je zwanger bent kopen

Hoera! Je bent zwanger! Een spannende tijd breekt aan. Wat gaat deze zwangerschap brengen? Hoe zorg je ervoor dat je baby goed groeit?

Bestellen
Het zwangerschapsboekje

Het zwangerschapsboekje kopen

In dit persoonlijke boekje beantwoorden je ouders leuke en bijzondere vragen, plakken ze mooie foto s en plaatsen familieleden een geboorteberichtje.

Bestellen

Reacties


Henk | 2013-11-06 08:19:29

Altijd leuk te weten als aankomende pappa! tnx

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback