Login

Hoe overleef je een blikseminslag?

Gepubliceerd: 2013-09-10 13:12:09 | Door Pieter ten Cate | 3941x bekeken |

Hoe overleef je een blikseminslag?

Inzicht in de werking van bliksem en de logica erachter

Geraakt worden door bliksem is onwaarschijnlijk, maar wat kun je het beste doen? De onderstaande video geeft op een speelse manier inzicht in de logica achter bliksemschichten en wat je het beste wel en niet kunt doen. Daarnaast worden er enkele verkeerde aannames ontkracht, met betrekking tot de manier waarop bliksem een weg zoekt naar de grond.

Draag een middeleeuws harnas

Uiteraard is een middeleeuws harnas wat overdreven, maar toch is het de ideale "kleding" om te dragen gedurende een blikseminslag. Ondanks het feit dat bliksem eerder geneigd is om in te slaan bij het dragen van een ijzeren harnas, ben je toch veiliger dan wanneer je kleding van rubber of katoen draagt.

De reden hierachter is het feit, dat bliksem bestaat uit een lange stroom van snel bewegende elektronen die op zoek zijn naar een weg naar de grond, met de minste weerstand. Geen ander materiaal dan metaal, biedt een optimaal pad zonder weerstand naar de grond.

De elektronen 'glijden' zo gemakkelijk over een metalen oppervlak dat dit nauwelijks effect hebben op de inhoud ervan. Fysici noemen dit principe de kooi van Faraday.

In wezen biedt een auto een soortgelijke bescherming, als het aankomt op het overleven van een blikseminslag. Ondanks dat velen geloven dat het rubber van de wielen dit in de weg zit.Een blikseminslag overleven zonder harnas?

In een open vlakte ben je als mens erg kwetsbaar voor bliksem, omdat je simpelweg het pad vormt met de minste weerstand. Om het risico van een inslag te minimaliseren doe je er goed aan om gehurkt met je voeten bij elkaar te gaan zitten.

Hierdoor ben je niet alleen een minder hoog punt in de open vlakte, maar zorg je er ook voor dat eventuele stroom het lichaam vrij snel weer verlaat, wanneer de elektrische lading je via de grond bereikt. Zo voorkom je in ieder geval een voltreffer in de belangrijke en vitale organen van je lichaam.

Uiteraard is het uiteindelijk aan te raden om bliksem in zijn geheel te vermeiden, door te schuilen in een gebouw. Donkere wolken die steeds groter worden en opkomende wind zijn een teken van een opkomende onweersbui. In Nederland slaat volgens het KNMI zo'n 100.000 keer per jaar bliksem in.

Wanneer je wilt weten hoe dicht het onweer bij je in de buurt is, kun je de seconden tellen tussen de bliksem en het gerommel van de donder. In gevallen dat dit minder dan 10 seconden ertussen is, doe je er goed aan om een schuilplaats te vinden.

Je kunt gemakkelijk berekenen hoever het onweer van je verwijderd is door het aantal seconden te delen door drie. De uitkomst is de afstand in kilometers, tussen jou en de gevaarlijke wolkenpartij.

Video met dank aan Minuteearth.


Deel:

Focus gerelateerde producten


Donder & Bliksem En Meer Over Het Weer

Donder & Bliksem En Meer Over Het Weer kopen

Ben je er klaar voor? Zit je goed vast? Begin dan aan Donder & Bliksem, en meer over het weer en laat je maar eens stevig door elkaar schudden!

Bestellen
Over wolken, bliksem en de rest van het weer

Over wolken, bliksem en de rest van het weer kopen

In dit boek kom je van alles te weten over onweer, donder en bliksem en enorme hagelstenen die dwars door een paraplu heen kunnen gaan.

Bestellen

Reacties


Justin | 2013-10-30 15:20:13

Dat harnas in het filmpje! hilarisch! vermakelijk artikel!

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback