Login

Tips bij het kopen van een e-reader

Gepubliceerd: 2013-09-03 14:00:11 | Door Pieter ten Cate | 2172x bekeken |

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een e-reader?

Tips bij het kopen van een e-reader

E-readers en de bijbehorende e-books veroveren in een rap tempo een flink marktaandeel binnen de boeken industrie. Bekende en minder bekende bedrijven zoals Sony, ICARUS en Archos brengen in een razend tempo nieuwe e-readers op de markt. De hoeveelheid in aanbod maakt het steeds lastiger om een beslissing te maken, en om te zien waar je nou eigenlijk naar moet kijken. In dit artikel gaan we in op de dingen waar je op kunt letten bij de aanschaf van een e-reader.

Wat is een e-reader?

Tips bij het kopen van een e-reader

Digitaal lezen is voor veel mensen al heel gewoon. Naast het lezen op een pc of laptop wordt er veel gelezen op tablets en mobiele telefoons. Al deze apparaten hebben echter wel een paar minpunten als het aankomt op het lezen van boeken of kranten.

Zo zorgt de glans en reflectie van beeldschermen voor irritatie en ongemak en wil niet iedereen met een laptop of tablet naar het strand of het park. De oplossing om met gemak overal comfortabel een boek of tijdschrift te kunnen lezen wordt mogelijk gemaakt met de komst van de e-reader.

Een e-reader is een elektronisch apparaat waarmee men digitale teksten kan lezen. E-reader apparaten maken gebruik van e-ink-technologie, ook wel elektronisch papier genoemd. Deze technologie zorgt ervoor dat het scherm niet glanst en er uitziet als bedrukt papier.

De apparaten kunnen meerdere soorten bestanden lezen die vaak e-books of e-papers worden genoemd. Het grote voordeel aan een e-reader is dat je tot wel 1200 boeken kunt opslaan op het apparaat zelf, zodat je overal en altijd genoeg te lezen bij je hebt.

Wil je ook graag comfortabel digitaal lezen, maar weet je niet precies welke e-reader je het beste kunt kopen? Let dan op de onderstaande dingen.

Waar je op moet letten

De verleiding tot het nemen van e-reader van lagere kwaliteit wordt vaak beïnvloed door een lagere prijs. Het is daarom belangrijk om te kijken naar meer dan alleen de prijs.

schermkwaliteit

Eén van die belangrijke aspecten van de e-reader is de kwaliteit van het scherm. Afhankelijk van de schermgrootte is het belangrijk dat er genoeg pixels zijn, om teksten scherp weer te geven. Dit dient ook het geval te zijn wanneer je wilt inzoomen op een specifieke sectie van een pagina.

Bij een 6 inch scherm moet je dan bijvoorbeeld denken aan een resolutie van 800 x 600 pixels. Wanneer de resolutie veel lager ligt, kan dit er voor zorgen dat het scherm niet scherp genoeg is, wat uiteraard erg vervelend is tijdens het lezen van een boek. Daarnaast dien het scherm ook goed overweg te kunnen met meerdere aanrakingen, en wil je dat het scherm goed reageert op je touch bewegingen.

Leeservaring

Uiteraard is het lezen op een e-reader het belangrijkste element. Naast de manier waarop je van de ene pagina naar de ander gaat, is het ook belangrijk dat er niet te veel toeters en bellen aan zitten. Ook is het gewicht erg belangrijk wanneer je lekker wilt kunnen doorlezen. Het kader om het scherm dient bij voorkeur zwart te zijn, omdat dit rustiger is voor de ogen. Bij opvallende kleuren of het ontbreken van een kader zal het leesgemak beïnvloedt worden.

E-book beheer

Hoewel het beheren van boeken op verschillende e-readers niet veel verschilt, slagen bepaalde merken er nog altijd in om het de gebruiker onnodig lastig te maken. Wanneer je geen uitgebreid of ingewikkeld beheer systeem wilt, doe je er goed aan om te kiezen voor een wat bekender merk.

Er is bij deze merken vaak veel geld en tijd gestoken in het bevorderen van het gebruiksgemak. Hierdoor kun je daarom bij merken als Sony en Archos, rekenen op een overzichtelijk systeem.

Gebruiksgemak

Iedereen gebruikt een e-reader op verschillende momenten, en met verschillende uitgangspunten. Het is daarom vrij persoonlijk welke e-reader het beste gebruiksgemak voor jou oplevert. Aspecten als grootte, gewicht en overzichtelijkheid zijn absoluut belangrijk bij deze het aanschaffen van een e-reader.

Een (te) kleine e-reader lijkt leuk, maar kan er op den duur voor zorgen dat je gek wordt van het turen naar een klein schermpje. Het is daarom raadzaam om een e-reader aan te schaffen met een schermgrootte van 6 tot 8 inch.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het release datum van de e-reader, want sommige e-readers zijn soms sterk verouderd en langzaam.

Verschil in e-book bestanden

In de diverse webshops waar je e-books en e-papers kunt kopen, wordt er gebruik gemaakt van verschillende bestandsformaten. Hiervan zijn er een aantal formaten speciaal gekoppeld aan een specifieke e-reader.

Zonder er te diep op in te gaan, is het aan te raden om een e-reader te kopen die overweg kan met de volgende bestandsformaten:

  • ePub - is verreweg het belangrijkste formaat voor e-books die online verkocht worden. Het formaat wordt door de meeste e-readers op de markt ondersteund en ontvangt veel steun vanuit niet commerciële e-book producenten.
  • PDF - is het bestandsformaat van Adobe. Het voordeel van dit bestandsformaat is dat het veelgebruikt is, en u zelf ook gemakkelijk andere bestanden kunt overzetten naar dit formaat.
  • Txt - is een zeer basis bestandsformaat dat werkt op alle mogelijk e-readers.

Onderstaande vind je een overzicht van e-readers en e-books die voldoen aan de criteria die gesteld worden in het artikel.


Deel:

Focus gerelateerde producten


Sony Reader™ Limited Edition (PRS-T2N) - Zwart

Sony Reader™ Limited Edition (PRS-T2N) - Zwart kopen

Dun en licht, dus makkelijk mee te nemen. De Sony PRS-T2N weegt slechts 164 gram en is daarmee een van de lichtste 6 inch e-readers ter wereld.

Bestellen
E602 ICARUS essence 6

E602 ICARUS essence 6" e-reader kopen

De ICARUS essence is de ideale e-reader voor onderweg, dankzij de compacte afmetingen en het lage gewicht. Het scherm maakt gebruik van geavanceerde electronische inkt technologie.

Bestellen
Archos 90 E-Reader

Archos 90 E-Reader kopen

Behalve de E-reader functie beschikt de Archos 90 ook over een Muziek/video/foto-speler, zodat u van bijna alle media kunt genieten op uw eigen manier.

Bestellen
Achtervolging

Achtervolging kopen

E-book ePub | Nebraska, een koude winteravond. Jack Reacher probeert een lift te krijgen naar Virginia, maar er is weinig verkeer, en met zijn gebroken neus ziet hij er niet bepaald uit als...

Bestellen
Een werkweek van vier uur

Een werkweek van vier uur kopen

E-book ePub | Of je nu een overwerkte loonslaaf bent of een ondernemer die klem zit in het succes van zijn bedrijf, dit revolutionaire boek wijst je de weg naar een nieuw leven van weinig werkuren...

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback