Login

Zou jij de drone van je buurman of Amazon uit de lucht slaan?

Gepubliceerd: 2014-01-08 13:42:21 | Door Pieter ten Cate | 2447x bekeken |

Zou jij de drone van je buurman of Amazon uit de lucht slaan?

Populariteit van drones (UAV's) neemt toe

Wellicht heb je ze al eens zien vliegen of blijft het nog een ontastbaar begrip. Het gebruik van de vliegende machines genaamd drones neem drastisch toe en roept onvermijdelijk een paar vragen op. Na een aantal voorvallen in de Verenigde staten blijken er uitgesproken meningen voor beide kampen. Ondanks de vele mogelijkheden die drones ons kunnen bieden, blijft het goed om kritisch te kijken naar dergelijke ontwikkelingen.

Wat is een drone?

Zou jij de drone van je buurman of Amazon uit de lucht slaan?

Een drone of Unmanned Aerial Vehicle (UAV) is een vliegende machine (vliegtuig of helikopter) zonder menselijk piloot aan boord. De besturing word geregeld door een computer of een bestuurder vanaf de grond die meekijkt met een camera. Drones of UAV's zijn er in allerlei verschillende formaten en configuraties.
 
Door technologische ontwikkelingen en de toegankelijkheid van deze, is ook de particuliere sector massaal met drones aan het vliegen. Vooral de populariteit onder de particuliere sector zorgt voor veel extra kopzorgen.

Voorvallen en ontwikkelingen omtrent drones

Al een aantal jaar zijn er in de Verenigde Staten debatten en regelgevingen gaande die zich bezig houden met de integratie van "robotic aircrafts" binnen het nationale luchtruim. Het vraagstuk ligt in vele opzichten uiterst gevoelig en is daarom bron van intensief overleg en zorgen voor de overheid.

Hoewel de focus eerst lag op het vermeiden van botsingen en crashes van deze voertuigen, vind er langzamerhand een shift plaats. Door de toename van de huis-tuin-en-keuken drones worden er steeds meer vragen opgeworpen over mogelijke schending van de privacy mensen aan de andere kant van de lens.

De eerste drone-piloten zijn al aangeklaagd voor het schenden van precies deze rechten van anderen. Mensen willen simpelweg geen nieuwsgierige en bespiedende vliegende robots in hun achtertuin hebben vliegen. En terecht ook!

Drones onderdeel van onze toekomst?

In Amerika wordt er al lacherig gepraat over het naar beneden schieten van de drone van de buurman, wanneer deze over de heg is gevlogen. Omdat de technische ontwikkeling zo veel vragen en vurig verzet ontmoet, is een toekomst met massaal drone gebruik nog lang niet zo vanzelfsprekend. Er zijn zelfs staten in Amerika die een intern debat voeren over het verstrekken van dronejacht vergunningen. Dit komt voort uit de nieuw gevonden passie van klei-duifshieters om op drones te schieten, in plaats van de traditionele schijfjes.

Inmiddels hebben protesten het gebruik van drones door politie in verschillende Amerikaanse staten geleid tot dronevrije staten en gebieden. De voornaamste reden hiervoor blijft de bescherming van privacy-rechten van burgers en instanties. Daarnaast blijft het gek om het directe luchtruim boven een stad of dorp te vullen met rondvliegende drones.

GoPro HD Hero 3 White Edition - Action camera

GoPro HD Hero 3 White Edition - Action camera kopen

Perfect voor montage op uw drone - De GoPro HERO3 White Edition neemt professionele kwaliteit video op 1080p-30, 720p-60, 960p-30 en WVGA-60 resoluties en frame rates.

Bestellen

Privacy vraagstukken omtrent drones

De reden dat drones mensen vragen doen stellen over hun privacy is gemakkelijk te doorgronden. In een tijd van openlijke en massale spionage door regeringen en het op internet zetten van ons hele leven op sociale media, lijkt het wellicht wat vreemd. De reden van het feit dat men er zo fel op reageert, is volgens een de Amerikaanse professor Ryan Calo dat de drones een tastbare en merkbare aanwezigheid hebben. Dit is eens en te meer een indicatie dat technologische ontwikkelingen een stuk sneller gaan dan het aanpassen van regelgevingen en wetten die hiermee van doen hebben.


Het nieuwe paradepaardje van Amazon

Een groot voorstander van het gebruik van drones is winkelgigant Amazon. Zoals te zien is in de onderstaande videobeelden bevind het "dronificeren" van het leveringsproces van pakketten zich al in een vergevorderd stadium. Naast een unieke en revolutionaire image boost voor het bedrijf, moet het de internetgigant in staat stellen om binnen 30 minuten een pakketje bij je thuis te bezorgen.

Ik ben erg benieuwd wat jij vindt van drones en of je de drone van Amazon of je buurman in je achtertuin zou accepteren. Laat daarom hieronder een reactie achter.


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Samsung Series 3 S22C300BS - Monitor

Samsung Series 3 S22C300BS - Monitor kopen

De Samsung S22C300BS monitor beschikt over alle functies die je nodig hebt en een beeldkwaliteit waar je zeker tevreden over zult zijn.

Bestellen
Elro Terrasverwarmer IH1500S 

Elro Terrasverwarmer IH1500S  kopen

Wil jij ook genieten van je tuin, balkon of terras als het wat frisser is? Plaats dan de Elro IH1500S terrasverwarmer.

Bestellen
Sinner Nova & Toxic - Skihelm - 57-58 cm - Zwart

Sinner Nova & Toxic - Skihelm - 57-58 cm - Zwart kopen

De Sinner combi-pack bestaat uit een Nova ski/snowboard helm (maat M) met de bijpassende Toxic Skibril.

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback