Login

Wat is FinTech startup?

Gepubliceerd: 2016-01-16 06:24:04 | Door BramS | 1030x bekeken |

Wat is een FinTech Startup?

Het internet verandert onze wereld in snel tempo en ontwikkelt zich steeds verder. Werd het internet in eerste instantie gebruikt voor het verzamelen van informatie, al snel werden ook de toepassingsmogelijkheden om op een snelle manier met elkaar te communiceren minstens zo belangrijk. We zitten nu in een derde fase: internet als middel om transacties te sluiten. En daarbij is Fintech een belangrijke ontwikkeling.


Wat is FinTech startup?

Wat is Fintech?

De term Fintech (Financiële technologie) is een verzamelnaam voor allerlei diensten op het financiële terrein. Kenmerk ervan is dat de ontwikkeling ervan grotendeels plaatsvindt buiten de gevestigde financiële instellingen, zoals banken. Fintech is daarom voor de financiële wereld te vergelijken met wat Airbnb voor de hotelbranche en Uber voor de taxibedrijven zijn. Eigenlijk wordt Fintech in alle onderdelen van het financiële verkeer toegepast, zoals transacties, kredietverlening en –verwerving en financiële software. Er vallen zaken onder als robo-adviseurs (software die automatisch advies geeft over bijvoorbeeld het doen van investeringen), crowdfunding en crowdlending (het lenen van geld via internet) en alternatieve betaaldiensten. Kenmerk is ook dat informatie over bijvoorbeeld kredietwaardigheid niet meer op de traditionele manier wordt verzameld, maar ook op internet, bijvoorbeeld via sociale media en gedrag van potentiele klanten op het web. Volgens sommigen is informatie, op deze manier verzameld, zelfs betrouwbaarder dan de traditionele onderzoeken die banken gewoonlijk doen. 

Wat is een Fintech startup?

Veel mensen zien grote mogelijkheden in Fintech en zien daarin kansen om met nieuwe technologieën en diensten geld te verdienen. Om die reden zien we dan ook veel Fintech bedrijven en bedrijfjes uit de grond schieten: Fintech startups. Voorbeelden van Fintech startups zijn Lendex, een bedrijf gespecialiseerd in crowdlending, waarbij mensen die geld willen lenen direct in contact gebracht worden met grote investeerders;  Sparkholder een bedrijf, dat het investeerders makkelijker maakt om de financiële situatie van mkb-bedrijven te kunnen beoordelen en Equidam,  dat het bedrijven mogelijk maakt hun eigen financiële waarde in te schatten zonder gebruik te hoeven maken van dure adviseurs. Ook investeerders in FinTech zijn zeer geïnteresseerd: de laatste tijd stijgen de investeringen in Fintech startups in snel tempo. In 2014 werd meer dan wereldwijd meer dan 10 miljard euro in Fintech geïnvesteerd en dat was meer dan drie maal zoveel als in 2013.

Mogelijkheden van Fintech

Fintech diensten richten zich op de directe transacties tussen personen of bedrijven zonder tussenkomst van derden. De diensten zijn daarom snel en flexibel en kunnen goed inspelen op de wens van de gebruikers. Ze zijn daar beter in dan grote banken die beperkt worden door hun omvang en hun soms logge organisatiestructuren met veel managementlagen. Vaak zijn de kosten daarom ook lager dan bij banken. Om die reden liggen eigenlijk alle aspecten van de financiële sector open voor Fintech. Veel investeerders hebben dat inmiddels ontdekt en willen graag in Fintech startups investeren. Daar komt nog bij dat het vertrouwen in traditionele banken na de bankencrisis van 2008 gedaald is. En vanwege de lage rente is het heel erg gemakkelijk een nieuw bedrijf te starten: investeerders snakken naar mogelijkheden om hun geld met een groter rendement weg te zetten.  Daarmee zijn de voorwaarden voor een snelle ontwikkeling in alle opzichten aanwezig.

Gevolgen van Fintech

De gevolgen van Fintech zijn op dit moment nog moeilijk in te schatten. Wel heerst algemeen de opvatting dat Fintech een serieuze bedreiging vormt voor de grote banken. De grote banken hebben in eerste instantie dit gevaar onderschat, omdat de verwachting was dat de bestaande regelgeving  de ontwikkeling van Fintech zou belemmeren, maar de onstuimige groei van deze innovatieve sector heeft de banken inmiddels wakker gemaakt. Het innovatief vermogen van de startups blijkt zo groot dat er toch binnen de bestaande wetten allerlei nieuwe diensten te realiseren waren. Banken gaan daarom meer en meer samenwerkingsverbanden aan met Fintech startups om de nieuwe dienstverlening in hun aanbod op te nemen. Zo is de Rabobank betrokken bij de Dutch Fintech Hackaton, waarin creatieve mensen worden uitgedaagd ideeën te ontwikkelen die de financiële sector nieuwe impulsen geven. Het is dan ook goed mogelijk dat uiteindelijk Fintech de financiële wereld wel op zijn kop zal zetten maar dat banken toch, door deze ontwikkelingen te incorporeren, uiteindelijk zullen overleven. De toekomst zal dat moeten leren.

Fintech startups: kansrijke initiatieven.

De conclusie moet zijn dat de ontwikkeling van Fintech startups zeer kansrijk is en de financiële dienstverlening ingrijpend zal veranderen. Er zullen spelers verdwijnen en anderen opstaan. Banen zullen verdwijnen en nieuwe functies zullen ontstaan. Het financiële verkeer zal sneller en flexibeler worden en de keuzevrijheid van de klant groeit enorm. Voor investeerders zijn Fintech startups aantrekkelijk om geld in te steken: de mogelijkheden op een hoog rendement lijken vooralsnog erg groot. 

Met dank aan dr-discount.nl voor dit artikel.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieBramS


Like deze focus


Naar boven
Feedback