Login

Virtueel Behandelen met de 360º Oculus bril

Gepubliceerd: 2014-05-19 14:23:07 | Door Pieter ten Cate | 1416x bekeken |

Virtueel Behandelen met de 360º Oculus bril

VIEMR werkt als 360 graden media specialist samen met IT-bedrijf Coolminds uit Leeuwarden voor het produceren van 360 graden beelden voor een nieuwe innovatieve manier van het behandelen van (psycho)sociale problemen, angststoornissen of trauma’s.

(Psycho) sociale problemen te behandelen met Oculus rift?

Denk hierbij aan het voorbeeld: dat je geen drukke winkel durft binnen te stappen, dan is het lastig om daarmee aan de slag te gaan met een hulpverlener in een rustige spreekkamer.

Met de Oculus Rift kunnen we 360 graden beelden (en geluid) van een drukke winkel gebruiken om stapje voor stapje te leren met de situatie om te gaan. De virtual reality bril maakt het dus mogelijk om heel gecontroleerd te oefenen, zonder dat je meteen in het diepe wordt gegooid.

De kracht van Virtual reality

Virtual reality is een snelle, simpele en vooral veilige manier om spannende situaties in scène te zetten. Via de speciale bril – soms aangevuld met een koptelefoon – lijkt het alsof alles wat je om je heen ziet en hoort levensecht is. Die prikkels hebben effect op het lichaam en daarom is het ook mogelijk om een koppeling maken met het meten van al die bewuste en onbewuste fysieke reacties.

Dat meetsysteem heet ‘biofeedback’ en daarmee kan de behandelaar zien of er vooruitgang is. Want soms zeggen mensen wel dat ze geen last meer hebben van angsten, maar geeft hun lijf een andere boodschap als ze via virtual reality aan een bepaalde sociale situatie of omgeving worden blootgesteld. En dat is belangrijke informatie voor het therapieproces.

Een unieke vorm van behandeling en begeleiding

Reik gaat als het expertise- en behandelcentrum van het Noorden voor de behandeling en begeleiding van kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijk beperking, de nieuwe hulpmiddelen toepassen in samenwerking met Coolminds en VIEMR.

Coolminds ontwikkelt samen met zorgpartners de technische basis voor therapieën, bijvoorbeeld het gebruik van e-learning, online (zelf)hulp, interactieve video of serious gaming en inmiddels ook de Oculus Rift en biofeedback. Coolminds stelt voor Reik een afgeschermde portal beschikbaar waar allerlei 360 graden beeldmateriaal is te vinden voor therapeutische oefeningen met de virtual reality bril. Het Groningse VIEMR, een specialist in 360 graden media oplossingen en concepten, zal verschillende scenarios in 360 beelden produceren voor Coolminds en Reik.

Het is ook mogelijk om eigen foto’s en filmpjes te uploaden, wat het oefenen nog levensechter maakt. En omdat de Oculus Rift gewoon in een koffertje mee kan, is de virtual reality bril ook ideaal voor therapie op locatie, zoals op scholen.


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Oculus Rift 121 Success Secrets - 121 Most Asked Questions on Oculus Rift - What You Need to Know

Oculus Rift 121 Success Secrets - 121 Most Asked Questions on Oculus Rift - What You Need to Know kopen

Oculus Rift 121 Success Secrets - 121 Most Asked Questions On Oculus Rift - What You Need To Know

Bestellen
GoPro HD Hero 3 White Edition - Action camera

GoPro HD Hero 3 White Edition - Action camera kopen

De HERO3: White Edition heeft dezelfde hoge prestaties specs als de Oorspronkelijke HD HERO camera die hij vervangt, maar deze wordt geleverd met ingebouwde Wi-Fi, nieuwe UI en is 30% kleiner en 25% lichter

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback