Login

Smartphones maken oogzorg mogelijk in ontwikkelingslanden

Gepubliceerd: 2014-01-03 19:01:42 | Door Pieter ten Cate | 1170x bekeken |

Smartphones maken oogzorg mogelijk in ontwikkelingslanden

Het aantal mobiele telefoons neemt ieder jaar weer toe en is naar verluid in het begin van 2014 zelfs naar schatting tot bijna 2 miljard gegroeid. Dit is maar goed ook want smartphones zijn geschikt voor meer dan alleen bellen en sms’en. Zo kun je er het klimaat mee voorspellen maar oog gebruiken om HIV en AIDS te bestrijden. Maar wist je ook dat je een smartphone kunt gebruiken om het gezichtsvermogen mee te testen?

De oplossing voor mensen met een visuele handicap

Het aantal mensen met een visuele handicap in de wereld is naar schatting zo'n 285 miljoen mensen. 90% van deze mensen leven in ontwikkelingslanden, waar slechts weinig oogdoctoren of optometristen te vinden zijn. Zonder laagdrempelige toegang tot goed oogzorg zijn veel mensen gedwongen om te leven met een slechte visie, wat vaak zorgt voor een neerwaartse spiraal. Wie niet goed kan zien heeft immers meer moeite met leren op school, wat effect heeft op mogelijkheden qua werk. Oftewel, de mate waarin inwoners van ontwikkelingslanden toegang hebben tot goede oogzorg heeft wel degelijk effect op de welvaart en mogelijkheden van de economie.

Een kostenbesparende uitvinding

Smartphones maken oogzorg mogelijk in ontwikkelingslanden

Gedurende zijn studie aan het Amerikaanse MIT ontwikkelde programmeur Vitor Pamplona een prototype apparaat om problemen met het gezichtsvermogen te diagnosticeren. Het betaalbare opklikbare oculair voor de smartphone kan wel eens het antwoord zijn voor ontwikkelingslanden op het gebied van oogzorg. Het apparaat gebruikt bijbehorende software om de visie van een persoon te diagnosticeren en gelijk een recept te geven voor het type glazen dat nodig is om de afwijking te corrigeren.

Zo zijn bijziendheid, verziendheid en astigmatisme eindelijk vrij gemakkelijk te verhelpen zonder de tussenkomst van een getraind arts. Deze drie type beperkingen zijn de oorzaak van bijna 50% van de problemen met het gezichtsvermogen van de globale bevolking.

Het apparaat heet Netra-G. Netra is een directe vertaling van het woord 'oog' vanuit het Sanskriet. Het oculair kost slechts één tot twee dollar om te produceren en kan daarom gemakkelijk en relatief goedkoop worden uitgedeeld in ontwikkelingslanden. Zo kunnen mensen die geen toegang hebben tot adequate oogzorg zelf een diagnose stellen en voor veel minder dan een regulier onderzoek zelf een geschikte bril aanschaffen.

Zelfdiagnosticering is de toekomst?

Het apparaat luidt een nieuw tijdperk in waarbij we allemaal ons meer gaan bekommeren om onze eigen gezondheid. Artsen nemen in dit toekomstbeeld meer een coachende rol aan, terwijl technische ontwikkelingen ons ondersteunen in betrouwbare metingen. Op het moment wordt de Netra-G getest in India. Zoals vele technische snufjes zijn er echter wel beperkingen die de optometrist niet gelijk buiten spel zetten. Een optometrist komt namelijk ook om de hoek zetten bij complexere en andere oogafwijkingen.

Bron: ISGTW | Afbeelding van: MIT Media Lab


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Apple iPhone 5 16GB - Zwart

Apple iPhone 5 16GB - Zwart kopen

Slank en stijlvol toestel, zoals je gewend bent van de iPhone. Zeer gebruiksvriendelijk, een goede camera en scherp beeldscherm.

Bestellen
Apple iPhone 5C 16GB - Geel

Apple iPhone 5C 16GB - Geel kopen

De nieuwe Apple iPhone 5C is een slanke en stijlvolle smartphone in een geheel nieuw jasje. Daarnaast ondersteunt de iPhone 5C de 4G-netwerken van alle providers.

Bestellen
Samsung Galaxy S4 Mini - Zwart

Samsung Galaxy S4 Mini - Zwart kopen

De Samsung Galaxy S4 Mini is het kleine broertje van de S4; zeer gebruiksvriendelijk en te bedienen met één hand!

Bestellen
Samsung S View Cover voor Samsung Galaxy S4 - Zwart

Samsung S View Cover voor Samsung Galaxy S4 - Zwart kopen

Met deze elegante Samsung S View cover bescherm je je Samsung Galaxy S4 tegen krassen en stoten. Zowel het display als de achterkant van je smartphone zijn op deze manier beschermd.

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback