Login

Drie tips voor Spotlight op je Mac

Gepubliceerd: 2015-10-17 12:13:56 | Door jellevs | 761x bekeken |

Wat is Spotlight?

Mac OS X is het besturingssysteem van Apple en ieder jaar komt het Amerikaanse computerbedrijf met een nieuwe versie. Deze nieuwe versies zijn de laatste jaren gratis te downloaden in de Mac App Store. Ondertussen is Apple aanbeland bij Mac OS X 10.11 genaamd El Capitan. In dit besturingssysteem is Spotlight, de zoekfunctie op je Mac, weer aanzienlijk verbeterd. Spotlight heeft een aantal hele handige mogelijkheden. Hier mijn top 3.

Spotlight

Spotlight is de zoekfunctie van Apple en is aan te roepen door rechtsboven in je scherm op het loepje te klikken. Er verschijnt nu een zoekbalk waarmee je, vanzelfsprekend, kunt zoeken in je computer. Het mooie van deze zoekfunctie is dat hij meer doet dan alleen zoeken  in je computer. Zo doorzoekt hij onder andere je mail en Wikipedia. Op zich allemaal nog vrij logisch maar wat heel veel mensen niet weten is dat Spotlight ook direct antwoorden kan geven.

Rekenmachine

Spotlight is ook een rekenmachine, wil je bijvoorbeeld een som uitrekenen dan kan Spotlight je het antwoord geven. Typ een som in met uitzondering van het “ =” teken en je zult zien dat Spotlight het antwoord geeft. Let op dat je niet op enter drukt en dat je voor vermenigvuldigen het * gebruikt en voor delen /.

Valuta omrekenen

Ook kan Spotlight valuta voor je omrekenen. Handig voor als je naar een ander land gaat en even benieuwd bent wat de nieuwste wisselkoers is. Om valuta uit te rekenen klik je Spotlight aan en typ je bijvoorbeeld in “100 dollar”. Spotlight geeft je nu een aantal omgerekende wisselkoersen waarbij het rekening houdt met de taal waar jij je Mac op hebt geïnstalleerd. Heb je hem op Nederlands staan, dan toont Spotlight als eerste de waarde in euro’s. Zo kun je de meest gebruikte valuta omrekenen in een handomdraai.

Sportuitslagen bekijken

Sinds Apple het nieuwste besturingssysteem El Captian heeft uitgebracht kun je ook sportuitslagen bekijken. Je typt gewoon de naam van je favoriete sportclub in en Spotlight doet de rest! Als ik bijvoorbeeld zoek op “Ajax” dan geeft Spotlight mij de uitslag van PSV – Ajax van 4 oktober jongst leden. Dit kun je ook met andere sporten doen, bijvoorbeeld met basketbal, honkbal, ijshockey en American Football.

Extra tip

Om Spotlight snel op te kunnen starten heeft Apple een handige sneltoets geïntegreerd. Je roept Spotlight op door de “CMD” toets en “spatiebalk” tegelijkertijd in te drukken. Zo kun je direct beginnen met zoeken zonder dat je eerst de muis hoeft te gebruiken.

Meer tips

Wil jij meer tips of heb je een andere manier van Apple hulp nodig, kijk dan op www.eerstehulpbijapple.nl en maak een afspraak!


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieJellevs


Like deze focus


Naar boven
Feedback