Login

Nederland succes in de Tour de France (2)

Gepubliceerd: 2014-07-06 15:37:16 | Door Dvanderlinden | 1413x bekeken |

Nederland succes in de Tour de France (2)

Joop Zoetemelk geldt als één van de meest succesvolle Nederlandse sportmannen ooit. De wielrenner die met name in de jaren ’70 en ’80 actief was, werd onder meer wereldkampioen, winnaar van de Amstel Gold Race en winnaar van de Ronde van Spanje. Zijn ongekende hoogtepunt kende hij echter in de zomer van 1980 toen hij in Parijs met de bloemen stond.

Zestien maal deed Zoetemeld mee aan de Tour de France. Hij is nog steeds de man die de ronde het vaakst heeft uitgereden. Maar liefst zes maal werd Joop Zoetemeld tweede, iets wat hem de bijnaam “de eeuwige tweede” deed opleveren.

Knieblessure Hinault

Nederland succes in de Tour de France (2)

De Tour van 1980 vormde daar echter een uitzondering op. Zoetemelk bezat die zomer goede benen, een prima ploeg en een uitstekende ploegleider (Peter Post). Zowel in de bergen als in de tijdritten liet hij zijn klasse zien. Echter, ook de Nederlanders moest de grote Bernard Hinault voor zich dulden. Echter, toen Hinault met een knieblessure moest opgeven, werd de weg vrijgemaakt voor Joop Zoetemelk die in Parijs hand in hand met Kneteman over de streep kwam.

Joop Zoetemelk is verkozen tot de beste Nederlandse renner aller tijden. In 2005 is er in Rijpwetering, waar hij opgroeide, een standbeeld voor hem geplaatst.


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieDvanderlinden

Dvanderlinden


Like deze focus


Naar boven
Feedback