Login

Wat iedereen moet weten over de geschiedenis van het schermen

Gepubliceerd: 2016-03-01 08:42:45 | Door Lisa | 1214x bekeken |

Geschiedenis schermen

Wat iedereen moet weten over de geschiedenis van het schermen

Bij de geschiedenis van de schermsport denken we vaak in eerste instantie aan de indrukwekkende duels in de middeleeuwen, de held Zorro, de drie musketiers. We kennen allemaal de films waarin twee tegenstanders elkaar uitdagen tot een spannend gevecht. En garde! De strijd met wapens gaat echter al terug tot de prehistorie. Men ging elkaar te lijf met (stenen) bijlen of speren. Denk maar aan de Flintstones. In de Bronstijd (3000 tot 800 voor Christus) werd hier het zwaard van metaal aan toegevoegd.

De schermsport in Egypte

In Egypte werd het schermen al vroeg bedreven. Zo zijn er afbeeldingen ontdekt in het graf van Farao Ramses III (1200 jaar voor Christus ) van een échte schermwedstrijd inclusief scheidsrechter en toeschouwers. Men gebruikte tijdens het schermen pareerstukken, hand- en elleboogbescherming alsmede een hoofddeksel om het gezicht te beschermen. De wapens zouden onscherp zijn, hetgeen aantoont dat het puur om een sportactiviteit ging.

Schermen in de klassieke oudheid

Ook de oude Grieken en Romeinen waren zeer actief in de schermsport. Zo hadden de Grieken verschillende schermscholen waar men reeds verschillende schermtechnieken beoefenden. In de klassieke oudheid beleefde het zogenaamde demonstratieschermen onder keizer Augustus (63 voor Christus - 14 na Christus ) een bloeitijd in Rome. Daarnaast weten we dat gladiatoren tegen elkaar streden in arena’s met zwaarden en degens.

Middeleeuwse riddergevechten 

In de middeleeuwen streden in harnas gestoken ridders tegen elkaar met zwaarden. Met de uitvinding van het buskruit in de late middeleeuwen en de ontwikkeling van het vuurwapen verdween het zware harnas en slagzwaard. Er ontstonden lichtere aanvalswapens die zowel voor aanval als verdediging werden gebruikt. Uiteindelijk is zo ook de floret ontstaan met bloemvormige verdikking op de punt, die heden ten dage nog steeds gebruikt wordt tijdens het schermen.

De musketiers

De ontwikkeling van het buskruit zorgde er desalniettemin niet voor dat het traditionele steekwapen werd afgeschaft. Buskruit had namelijk ook zijn nadelen. Bij nat weer kon er bijvoorbeeld niet worden geschoten. Bovendien konden de musketten niet te vaak achter elkaar worden afgevuurd. De musketiers die hun naam aan de musket ontlenen, werden in feite bekend door het slanke en scherp gepunte rapier waarmee ze man-tegen-mangevechten aangingen.

Een verheven kunstvorm 

Het schermen kwam pas echt in zwang in de zestiende eeuw in Italië. De Italianen waren in de Renaissance wereldberoemd omI hun schermacademies en floretgevechten . Het schermen werd hier steeds meer een verheven spel van de edel met vaste regels. Er werden zelfs wetenschappelijke handleidingen geschreven over de “kunst” van de schermsport: het werd gezien als een intelligente krachtmeting zonder de bedoeling elkaar te verwonden.

Het moderne schermen

In de achttiende eeuw werd het gezichtsmasker uitgevonden waardoor de schermsport een grote vlucht nam. Hiervoor was de gezichtsbescherming zeer beperkt en het schermen dus aanzienlijk gevaarlijker. Schermen behoorde tot de eerste Olympische sporten in 1896 en is nog altijd een vast onderdeel van de moderne Olympische Spelen. Naast de floret werden ook de degen en sabel geïntroduceerd. De drie disciplines worden zowel door mannen als vrouwen uitgevoerd.

Aardappelschermen
In Nederland ontwikkelde de schermsport zich sterk in het leger in de negentiende eeuw. Er ontstonden schermverenigingen binnen militaire kazernes, waar soldaten hun verdedigingsvaardigheden konden oefenen. Een bekende oefening was het oud-Hollandse “aardappelschermen”, waarbij een aardappel op het hoofd van een soldaat werd gelegd. Een tweede soldaat mocht vervolgens aanvallen met de bedoeling om de aardappel met een enkele stoot te doorklieven.  


Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieLisa

Lisa

Als fictieve marketing- medewerker van foogli ben ik actief in het uitdragen van ondersteunende diensten op het foogli platform.


Like deze focus


Naar boven
Feedback