Login

Vind de sport die bij je lichaam past

Gepubliceerd: 2016-03-03 08:18:02 | Door sannevermeulen | 1460x bekeken |

Het uitoefenen van een sport heeft diverse voordelen. Allereerst is het erg goed voor je gezondheid om in beweging te zijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat regelmatig sporten zorgt voor een langere levensverwachting. Ook is sport een effectief middel voor het verminderen van stress. Door je lekker actief uit te leven sta je even niet meer stil bij je zorgen en problemen. Daarnaast geeft sporten ook een boost aan je zelfvertrouwen. Door sporten voelen we ons beter in ons vel, waardoor we een zelfverzekerde houding aannemen. Dit zijn voordelen waarvan we allemaal willen profiteren. Echter vindt niet iedereen elke sport even leuk. Volgens een aantal wetenschappers heeft dit te maken met het feit dat bepaalde sporten beter worden beoefend door personen met een specifieke lichaamsbouw. Welke sport is volgens deze wetenschappers perfect voor jou?

Tanig en gespierd

Ben jij van nature gespierd, atletisch en hoekig? Dan heb je het lichaamstype Mesomorph. Een groot voordeel van deze lichaamsbouw is dat je spieren gemakkelijk groeien. Ook schommelt jouw gewicht makkelijk. Door goed op je voeding te letten kun je gemakkelijk afvallen of aankomen. Sporten die ideaal zijn voor de lichaamsbouw Mesomporph, zijn sporten waarvoor kracht en uithoudingsvermogen nodig zijn. Sport je graag samen met anderen? Dan zijn ijshockey, rugby, basketbal en waterpolo sporten waarin je zal uitblinken. Beoefen je toch liever alleen een sport? Wat dacht je van vechtsporten, schaatsen, zwemmen of turnen?

Zac
ht en rondHet lichaamstype Endomorph heeft in verhouding meer vet dan spieren. Dit kom doordat personen met deze lichaamsbouw snel vet opslaan. Zij hebben hierdoor moeite met het verliezen van gewicht. Wel bouwen personen met deze lichaamsbouw snel spieren op. Sporten die perfect zijn voor dit lichaamstype zijn sporten die vragen om middelmatige inspanning. Hierbij valt te denken aan tennis, dansen, zwemmen, zeilen, hiking, watersport, boogschieten en golf.

Lang en hoekig

Tot slot is er het lichaamstype Ectomorph. Deze lichaamsbouw kenmerkt zich door een slank, teer gebouwd en licht gespierd lichaam. Personen met deze lichaamsbouw hebben moeite met het toenemen in gewicht. Verder groeien de spieren bij deze lichaamsbouw langzaam. Groepsactiviteiten die geschikt zijn voor dit lichaamstype zijn voetbal, basketbal, hockey en ijshockey. Individuele sporten waarin personen met deze lichaamsbouw goed zijn, zijn de triatlon, veld en lange afstand lopen, hoogspringen en skiën.

Teamsport of individuele sport?
Je weet nu welke sporten het beste passen bij jouw lichaamsbouw. Het is nu aan jou om de sport te kiezen die jou het leukst lijkt. Het beoefenen van een teamsport zorgt naast sportieve inspanningen ook voor veel gezelligheid. Om het teamgevoel te versterken is het leuk om de sportkleding te laten bedrukken. Een individuele sport heeft als voordeel dat je niet gebonden bent aan tijden en afspraken. Je kunt gaan sporten wanneer je wilt.  


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieSannevermeulen


Like deze focus


Naar boven
Feedback