Login

De kracht van het Real Madrid shirt

Gepubliceerd: 2016-10-27 08:06:02 | Door Femke Nijkerk | 955x bekeken |

Het moment dat je als fan een voetbalshirt aantrekt is altijd bijzonder. Elke keer weer. Voor een aantal clubs heeft het voetbalshirt nog meer betekenis. Zoals bijvoorbeeld in de Spaanse (voetbal)hoofdstad Madrid. Het bijzondere witte shirt staat namelijk voor een grote waslijst aan ongekende successen. Maar uiteraard is er ook een hoop historie verborgen achter het shirt dat elk seizoen weer even mooi is.

De Koninklijke Real Madrid is het begin van het Spaanse professionele voetbal. Nog steeds, maar liefst 114 jaar na de oprichting op 6 maart 1902, is ook het nieuwste voetbalshirt van Real Madrid nog net zo mooi als toen. Klassiek en sportief, met volledig bewustzijn over wat het voetbalshirt betekent voor de Madrid als club en als stad. Op weinig plekken zullen de supporters zo trots zijn op het shirt als in de Spaanse hoofdstad.

 

Door: Voetbalshirtskoning

6 maart 1902

Op 6 maart 1902, de eerste donderdag van de maand, wordt Real Madrid opgericht. De voetbalclub heet op dat moment Sociedad Madrid FC. In 1920 verleent de toenmalige koning Alfonso XIII de club de koninklijke titel. Vanaf dat moment gaat de club door het leven als Real Madrid. Het is ook vanaf dat moment dat de koningskroon wordt gedragen in het clublogo.

Pas enkele maanden na de oprichting van de voetbalclub, speelt ‘Madrid CF’ ter gelegenheid van de kroning van diezelfde Alfonso XIII tegen Barcelona. De Catalaanse club won dat duel met 3-1 en het was de eerste van de vele duels die beide clubs tegen elkaar zouden spelen. Op dat moment weten de betrokkenen nog niet dat de wedstrijd tussen Barcelona en Real Madrid een eeuw later zou zijn uitgegroeid tot de belangrijke wedstrijd uit het mondiale clubvoetbal.

De koninklijke status van Real

In de eerste jaren na liep er nog paarse streep over het voetbalshirt.  Dit ontwerp werd later vervangen door een volledige wit shirt. Sindsdien is het shirt altijd wit gebleven. In 1931 besloot men het clublogo wel voor even aan te passen en werd de kroon weggehaald uit het logo. Dit duurde in totaal tien jaar, daarna werd de kroon weer opgenomen in her clublogo. In 1941 was de kroon weer terug op de oude plek en sindsdien is deze nooit meer weggehaald. Met inmiddels 32 landstitels, 19 Spaanse Bekers, 2 Uefa Cups en 11 keer de Champions League is daar ook weinig reden toe. Geen club komt dichtbij dit ongekende succes, op enige afstand volgt AC Milan namelijk met 7 Champions League-titels en 18 Italiaanse landstitels. Real Madrid is namelijk écht Koninklijk. 


Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieFemke Nijkerk


Like deze focus


Naar boven
Feedback