Login

Op vakantie in Alsace of Elzas Frankrijk

Gepubliceerd: 2014-07-04 14:36:23 | Door Pieter ten Cate | 1705x bekeken |

Op vakantie in Alsace of Elzas Frankrijk

De (Alsace) Elzas is een regio in Frankrijk, gelegen op de linkeroever van de Rijn en in het westen begrensd door Lotharingen. Het is onderverdeeld in de departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin. De hoofdstad is Straatsburg. Door haar ligging aan de Rijn maakt de Elzas-regio deel uit van de Boven-Rijnse Laagvlakte. Naar het westen toe gaat deze laagvlakte over in het bergland van de Vogezen, dat gedeeltelijk in de Elzas ligt. De Elzas is een aangename vakantiebestemming voor wie niet te ver wil rijden.

Accommodatie en geschiedenis

De Elzas (Alsace) heeft een groot aanbod van hotels, campings en chambre d’hôtes in diverse kwaliteits klassen, van heel eenvoudig tot zeer luxe. Bijvoorbeeld Château d'Isenbourg & Spa; Gebouwd op het fundament van de 12e en 14e eeuwse kelders, is het Château d'Isenbourg gedrenkt in de turbulente geschiedenis van Dagobert en Karel de Grote,  de echo van hun namen is hier nog steeds te horen.

Gelegen aan de wijnroute van de Elzas, in het hart van de wijngaarden, enkele kilometers van Colmar, domineert de oude stad van Rouffach, met een prachtig panoramisch uitzicht over de uitlopers  van de Vogezen, de Rijn vallei en het Zwarte Woud in de verte.

Een actieve vakantie in Frankrijk

De Franse Alsace (Elzas) ligt dicht bij Nederland en heeft de actieve toerist veel te bieden. U kunt deze prachtige regio per fiets of met de mountainbike verkennen. Natuurlijk kunt u ook prachtige wandeltochten maken of paardrijden in de Vogezen. De regio biedt u tal van sportieve activiteiten in zowel zomer als winter, want in de winter kunt u hier ook op wintersportvakantie. Beginners en gevorderden kunnen genieten op de golfbanen en liefhebbers van watersport komen ook zeker aan hun trekken.

Bezienswaardigheden en cultuur

Op vakantie in Alsace of Elzas Frankrijk

De Elzas, of Alsace, heeft een rijk verleden. Meer dan 250 musea en verzamelingen tonen het grote erfgoed van de prehistorie tot de moderne kunst. Gefascineerd door kastelen? De Elzas regio met de grootste concentratie aan feodale kastelen in Europa.

Het kasteel van Haut Koeningsbourg, een van de meest bezochte monumenten van Frankrijk, is ongetwijfeld het bekendste. Voor liefhebbers van kunst, cultuur en tradities zijn er in de Elzas volop bezienswaardigheden!

Het eten in Elzas

De Elzas heeft vele verrassende gastronomische specialiteiten. In vele restaurants wordt u ontvangen met een of andere specialiteit uit de Elzas: zuurkool, Bäckeoffe, visschotel uit de Ried, Flammeküche, en andere lekkere hapjes die in winstubs, de voorloper van de huidige wijnbar, geserveerd worden. Daarbij worden natuurlijk de beroemde Elzaswijnen gedronken. Andere kenmerkende streekproducten zijn de brandewijnen (eau-de-vie of schnaps), likeuren en bieren. In de Elzas wordt meer dan de helft van al Franse bier gebrouwen!

Ook met kinderen de moeite waard

De Elzas is een ideale bestemming voor een gezinsvakantie. Door de noordelijke ligging is de afstand vanuit Nederland goed te bereizen met kinderen. Er is van alles te zien en te doen. Diverse musea, zoals Electropolis en het Musée du Jouet (Speelgoedmuseum), zijn ook leuk voor kinderen. In de vele boomklimparken kan er naar hartenlust geklommen worden en in het glooiende landschap kunnen de kids zelfs mee fietsen. In de Elzas is er van alles te beleven voor jong en oud.

Klimaat en natuur

Op vakantie in Alsace of Elzas Frankrijk

Dankzij haar ligging ondergaat de Elzas verschillende klimatologische invloeden en beschikt daardoor over een zeer gevarieerde natuur. De regio telt twee Regionale Natuurparken die een rijke fauna en flora herbergen: Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges (Regionaal Natuurpark Vogezen “Ballons des Vosges”) en Parc Naturel Régional des Vosges du Nord (Regionaal Natuurpark van de noordelijke Vogezen).

Het natuurlijk erfgoed van de Elzas wordt in 21 natuurreservaten beschermd. Het landschap bestaat uit beboste hellingen, bergen en glooiende vlakten, kronkelende rivieren, spiegelende meren en watervallen. De Elzas heeft veel te bieden voor een vakantie in de natuur.

Ligging van het gebied

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk en ligt gunstig in het hart van Europa. De Elzas telt ongeveer 1,7 miljoen inwoners en bestaat uit twee departementen, de Haut-Rhin met Colmar en Mulhouse in het zuiden en de Bas-Rhin met Straatsburg in het noorden. Het gebied is overzichtelijk en hierdoor makkelijk te verkennen: 190 kilometer lang van noord naar zuid langs de Rijn, en 50 kilometer breed, van de Rijn naar de Vogezen.

De Elzas is een typisch grensgebied dat eeuwenlang omstreden was tussen Duitsland en Frankrijk. Nog steeds woont er een belangrijke Duitstalige minderheid. De Elzas is in verschillend oorlogen zwaarbevochten en met name in de Tweede Wereldoorlog waren er veel slagvelden.


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Hoe overleef ik mijn vakantie in Frankrijk?

Hoe overleef ik mijn vakantie in Frankrijk? kopen

Het wordt dus Frankrijk dit jaar! Fantastisch land. Lekker weer, stokbroodjes, knappe garçons en filles Het enige nadeel is dat ze er Frans spreken. Maar dat is op te lossen, met dít boekje. Hier staat alles in wat je nodig hebt om je zelfstandig te redden. Bonnes vacances!

Bestellen
Interculture Taaltrainer Frans 3 CD's

Interculture Taaltrainer Frans 3 CD's kopen

3 zelfstudie CD's Nederlands-Frans, voor beginners en gevorderden, met inspreekpauzes en uitspraakcorrecties. Na deze training van maar liefst 2,5 uur hebt u een woordenschat bereikt van zo'n 4000 nuttige woorden en hebt u veel minder moeite met Frans spreken en verstaan.

Bestellen
Chez Rachel

Chez Rachel kopen

In de kleinste keuken van Parijs kookt een Engelse met bijzonder veel talent: Rachel Khoo. Met haar frisse kijk op de Franse keuken en een uitzonderlijk gevoel voor smaak, kleur en compositie is Rachel al met recht de nieuwe Julia Child genoemd.

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback