Login

Souvenirs uit Turkije

Gepubliceerd: 2014-10-28 10:20:54 | Door Savanna | 1119x bekeken |

Souvenirs uit Turkije

Wanneer je op reis gaat, mag je niet zomaar alles mee naar je vakantiebestemming nemen. Andersom mag je ook niet zomaar alles mee terug naar huis nemen. Hier zijn strenge regels voor. Turkije is een populaire bestemming voor veel Nederlanders.

Vliegtickets richting Turkije zijn niet duur en in het land zelf zijn de prijzen ook erg laag, maar let op! De Nederlandse en Turkse regering kunnen heel streng zijn als je de verkeerde souvenirs meeneemt.

Neppe merkkleding en spullen

In toeristische gebieden in Turkije kom je ze bijna overal tegen: straatverkopers. Ze bieden de mooiste spullen aan. Van Ray-Ban zonnebrillen tot Rolex horloges en van Prada handtasjes tot Chanel parfum. De producten zien er gloednieuw uit en je betaalt slechts een fractie van de normale verkoopprijs. Veel mensen besluiten daarom om een aantal van deze namaakartikelen mee naar huis te nemen. Tot voor kort kregen reizigers een boete van 175 euro als ze meer dan 3 nepproducten meesmokkelden uit Turkije. Die grens is sinds augustus 2013 opgeschoven naar 50 artikelen. Wie tegenwoordig nog meer dan 3 nepartikelen bij zich heeft, moet deze wel inleveren, maar hoeft niet te betalen.

Het gevaar van Turkse kunstschatten

Op vakantie zien we vaak prachtige souvenirs voor thuis. Veel toeristen zijn zich er alleen niet van bewust dat je niet alles mee mag nemen. Een Nederlandse man was met zijn gezin op vakantie in Turkije toen zijn zoon een bijzondere steen op het strand van Antalya vond en meenam als souvenir. De Turkse douane was niet blij met deze actie en arresteerde de man. De autoriteiten dachten dat de steen archeologische waarde had. De man kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar en een boete van €400.  In Turkije staat een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar voor het ‘stelen’ van historische voorwerpen. Let dus goed op als je stenen, schelpen, zegels of oude munten wil meenemen.

Wat mag er dan wel mee?

  • 3 namaakartikelen
  • Nieuw tapijt
  • Verschillende soorten juwelen
  • Lederwaren
  • Keramieken
  • Kruiden, honing en thee

Zolang je een beetje slim winkelt, kan er weinig fout gaan. Vraag altijd een betalingsbewijs of certificaat bij je aankopen. En onthoud één ding: laat stenen en schelpen altijd liggen!


Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieSavanna


Like deze focus


Naar boven
Feedback