Login

De geuren en kleuren van Ghana

Gepubliceerd: 2014-02-08 10:07:41 | Door Barbara van Rijn | 6728x bekeken |

De geuren en kleuren van Ghana

Al 4 jaar woont en werkt Barbara, een Nederlandse journaliste, in een dorp in Ghana. Ze vertelt over het stroeve begin en hoe je uiteindelijk gelukkig en volledig ingeburgerd raakt in de bijzondere Afrikaanse levensstijl. Lees ook de eerder geschreven column: Het begin van een nieuw leven in Afrika

Een cultuurshock

De geuren en kleuren van Ghana

Ik sla de nieuwe Ghanese wereld veilig vanuit een auto gade. Een wereld vol felle kleuren, onbekende geuren, discussiërende mensen wild met hun armen zwaaiend, vrouwen met baby's op hun rug gebonden, geiten en kippen midden in de stad die ontweken worden door toeterende auto's. Alles speelt zich af op straat. Waar ik ook kijk zie ik mensen lopen met allerlei koopwaar op hun hoofd en zijn er honderden kleine winkeltjes die allemaal hetzelfde verkopen. En met een klein winkeltje bedoel ik echt klein. De gemiddelde ‘winkel’ is 1 bij 2 meter.

Blij snuif ik deze cultuur als een welkome afwisseling in mijn leven op. Dat had ik beter niet kunnen doen want onmiddellijk komt er een verschrikkelijke geur van diarree aanwaaien. Als ik uit stap zie ik de reden, de overvolle goot ziet er werkelijk uit als diarree. Iedere straat in Ghana heeft aan beide kanten grote goten die vol zitten met afval en bruin stilstaand stinkend drap. De goten dienen eigenlijk om het water tijdens het regenseizoen af te voeren maar men gebruikt ze als prullenbak en riool, verteld iemand me trots als hij mij vies ziet kijken. Wat een smerige bedoeling, vooral als je ziet dat er boven de goot eten verkocht wordt.

Men schreeuwt naar me, kijkt naar me, toetert naar me, wil me dingen verkopen waarvan ik geen idee heb wat het is en dat terwijl ik nog net de aanblik van de diarree-goot aan het verwerken ben. En ja hoor daar is 'ie dan, de onvermijdelijke cultuurshock komt even om de hoek kijken. Een smerige, ongeorganiseerde, stinkende, chaotische bende, dat is het. 

Wennen aan de Afrikaanse keuken

De geuren en kleuren van Ghana

Drie keer per dag krijg ik fufu, banku, gedroogde vis, rijst, geit of een of ander spicy soepje te eten. Allemaal typisch Ghanees eten waar ik niks mee kan. Ik eet dus vrijwel niets sinds ik in Ghana aangekomen ben want het is niet te vreten. Wat een feest dit avontuur van mij, ik mag van geluk spreken als niet verhonger of een of andere enge ziekte krijg. Thank God voor al die medicijnen van Pa, die kunnen nog best wel eens van pas komen. Waar ben ik in godsnaam aan begonnen?
En toch, als ik s'avonds het licht uit doe en de dag eens overdenk onder mijn klamboe, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Wat een bijzondere wereld.  

Journalisten-geiten-soep-avond, een typisch Ghanees feestje

De geuren en kleuren van Ghana

Ik heb een Ghanees meisje dat aan me plakt, letterlijk. Telkens probeer ik mijn been in een andere positie te brengen maar een paar seconden later zitten we toch weer aan elkaar geplakt. We zitten met 10 werknemers in 1 volgepropte auto op weg naar een feestje, mijn eerste avond uit. Haar behaarde zweet benen drukken tegen mijn glad geschoren zweet benen. Ik voel me net een Turk die met de hele familie naar Turkije gaat voor de zomervakantie.

Bij aankomst haast iedereen zich per direct en ongegeneerd naar het buffet. Gratis eten is het allerbelangrijkste op een feest, daar zijn Ghanezen altijd voor te porren. Mij niet gezien, het ziet er weer weinig appetijtelijk uit en het stinkt, dus ik neem plaats aan een grote plastic tafel. Als ik om me heen kijk zie ik pas dat het feest plaatsvindt bij een benzine station, ook niet logisch zou je zeggen. Alle werknemers komen, wederom ongegeneerd, terug met een torenhoog bord vol rijst of een halve emmer soep met fufu. De DJ daarentegen lijkt het eten van ons bord te willen blazen met het volume. Het feest: zitten, kijken, snoei harde muziek en vreten.

Fufu is een lokaal gerecht dat, zoals ik al zei, er smerig uitziet en stinkt. Fufu is een soort van grote bal meel wat meestal geplant wordt in een grote kom bruine soep met een dubieuze structuur. In de soep zitten stukken geit en vis, vaak met kop en al. Als je geluk hebt zit er zelfs een koeienbal in. Je eet dit met je rechterhand, want je linkerhand gebruik je om je gat af te vegen. Ik geloof dat ik eigenlijk m’n hol met m’n rechterhand af veeg, maar dat houd ik wijselijk voor mezelf. Een hand geven, zwaaien of überhaupt iets aangeven met je linkerhand is dan ook uit den boze. Uiteindelijk legt Kofi, een designer, me uit dat dit de journalisten-geiten-soep-avond heet. Vandaar. 

Droge sex naast je stoel

De geuren en kleuren van Ghana

Een nieuw lied wordt ingezet, men juicht. Plots staan sommige collega's op en duwen hun plastic stoel naar achteren. Naast hun stoel beginnen ze te dansen. Ze schuren tegen elkaar aan, de een buigt voorover en duwt haar kont naar achteren. Zachtjes schuurt ze met haar billen over zijn geslachtsdeel, hij pakt haar heupen vast, zij bijt op haar lip, hij kijkt verlekkerd naar de billen die tegen hem aan schuren. Als ze stopt en lachend wegloopt, blijft de jongen met een extreem grote bobbel in zijn broek achter. Droge sex tussen collega's, ach waarom ook niet he?Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Ghana Must Go

Ghana Must Go kopen

Een pakkend Ghanees verhaal over liefde en familie.

Bestellen
The Bradt Travel Guide Ghana

The Bradt Travel Guide Ghana kopen

Letterlijk alles over Ghana.

Bestellen
Muskietennet • 2-Persoons •, Wit, Uni

Muskietennet • 2-Persoons •, Wit, Uni kopen

Tussen 22:00uur en 06:00 is de malaria mug actief, slaap onder een net!

Bestellen
The Worst-Case Scenario Travel Handbook

The Worst-Case Scenario Travel Handbook kopen

Alle ramp scenario's op een rijtje, wat doe je als de piloot een black out krijgt en jij het vliegtuig moet landen bijvoorbeeld? Vind hier alle antwoorden.

Bestellen
Te gast in Ghana

Te gast in Ghana kopen

Hoe je je moet gedragen in Ghana, West Afrika.

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieBarbara van Rijn

Een journaliste wonend in Cape Coast, Ghana.


Like deze focus


Naar boven
Feedback