Login

Cultuur in Roermond

Gepubliceerd: 2014-07-15 12:37:43 | Door freekkanters | 1103x bekeken |

Cultuur in Roermond

Cultuur in Roermond

Roermond heeft op cultureel gebied veel te bieden en er is voor iedereen wat wils. Ook kun je gemakkelijk en voordelig parkeren in Roermond.

Cultuur in Roermond

In Theaterhotel de Oranjerie en de ECI Cultuurfabriek kan er genoten worden van afwisselende programma's van voorstellingen en concerten. In het Historiehuis kun je kennis maken met de historie van Roermond. Het Cuypershuis schenkt aandacht aan het leven en werk van Ontwerper Pierre Cuypers en aan de interieurontwerpen van vandaag. Buiten zijn in de zomermaanden vele culturele evenementen zoals het Bevrijdingsfestival, de Sjommelmèrt en de Taptoe.

Geschiedenis


Roermond heeft een rijke geschiedenis. De nederzetting aan de Roer bestond al in de Romeinse tijd. Een uit de 3de eeuw na Christus stammende altaarsteen opgedragen aan de godin Rura getuigt van de oorsprong van deze nederzetting. Met de tijd kreeg de nederzetting stadrechten, werd hoofdstad van het Overkwartier Gelre, vervolgens Hanzestad en ook een kerkelijk bolwerk. De stad viel door de eeuwen heen onder bestuur van Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Duitsland en het Koninkrijk der Nederlanden.

Pierre Cuypers


Dr. Pierre Cuypers, rijksbouwmeester, werd in 1827 geboren in Roermond. Hij leefde en werkte hier grotendeels. In Roermond is zijn bouwkunst nog altijd terug te vinden. Dit zie je bij de Teekenschool, het Cuypershuis, het Kiosk en zijn toevoeging aan de Munsterkerk. Cuypers overleed in 1921. Zijn graf is te vinden op het Oude Kerkhof.
Het Cuypershuis is te vinden in het voormalige woonhuis van architect P. Cuypers en toont het levenswerk van de architect in een vaste presentatie en wisselende tentoonstellingen.

Monumentenwandeling


Wanneer u de Monumentenwandeling volgt maakt u kennis met de bijzondere gebouwen die Roermond rijk is. Het vertrekpunt is het VVV-kantoor aan de markt en de St. Christtoffelkathedraal. De Monumentenwandeling is verkrijgbaar in de Nederlandse, Duitse en Engelse taal.
Kom dus snel eens een keer naar Roermond en zie met eigen ogen wat Roermond allemaal te bieden heeft.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieFreekkanters


Like deze focus


Naar boven
Feedback