Login

Nederlandse verzorgingshuizen lopen leeg

Gepubliceerd: 2014-01-13 21:06:53 | Door Pieter ten Cate | 2812x bekeken |

Nederlandse verzorgingshuizen lopen leeg

Schandalige wetgeving zorgt voor leegloop van verzorgings- tehuizen voor ouderen

De nieuwe wetgeving omtrent de toelatingseisen sinds 1 januari 2014 hebben nu al voelbare gevolgen. Terwijl verzorgingshuizen leeglopen houden de hulpverleners hun hart vast. Ouderen moeten volgens de regering lange thuis blijven wonen en moeten bovendien voldoen aan verzwaarde toelatingseisen.

Nieuwe regelgeving?

Nederlandse verzorgingshuizen lopen leeg

Als het aan het huidige kabinet ligt mogen alleen ouderen die bijna niets meer kunnen voortaan in een verzorgingstehuis wonen. Dementerende ouderen of ouderen in een rolstoel horen hier volgens de nieuwe regels niet bij. Zij zullen langer op familie en vrienden moeten leunen, terwijl ze in hun eigen huis blijven wonen.

De nieuwe regelgeving betekend voor zo'n 15.000 Nederlandse bejaarden, dat ze thuis moeten blijven wonen. Naar verwachting zal dit aantal binnen enkele jaren groeien tot wel 50.000 bejaarden! De enorme krimp in huisvesting voor oudjes zorgt er op haar beurt weer voor dat een aantal tehuizen haar deuren moet sluiten.

Schrikbarende taferelen in eigen land

Dat er gehele delen van de bevolking aan zichzelf worden overgelaten is wellicht niet ongekend in ontwikkelingslanden. Maar om nou in een land als Nederland onze vroegere generaties op deze manier te bedanken gaat wel heel erg ver. Door de groeiende leegstand worden veel van de bestaande verzorgingstehuizen onleefbaar.

Bovendien is de leegstand erg duur omdat de leegloop zorgt voor minder inkomsten en relatief hoge kosten. Zo zullen veel instanties en locaties hun deuren moeten sluiten en zullen de huidige bewoners moeten verhuizen. Vooral voor ouderen is dit een wat moeilijke en ingrijpende gebeurtenis, los van de bijkomende logistieke kosten.

Wederom zijn de ouderen weer de dupe van het aanscherpen van de financiële riem van onze samenleving. Ondertussen ontketenen de woedende discussies over de staat van de ouderen verzorging in ons land. Een quote die we in deze discussie veel langs horen komen luidt:

"Het niveau van de beschaving van een samenleving kun je afmeten aan de wijze, waarop met ouderen wordt omgegaan?" - Simone de Beauvoir

Spreek je ook uit tegen deze monsterlijke ontwikkeling en wees kritisch wanneer je weer mag stemmen.

Bron: Rtl


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


De voedselzandloper

De voedselzandloper kopen

In De voedselzandloper bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes.

Bestellen
Sony Reader™ Limited Edition (PRS-T2N) - Zwart

Sony Reader™ Limited Edition (PRS-T2N) - Zwart kopen

De Sony Reader Limited Edition is alleen bij bol.com verkrijgbaar. De Limited Edition is gebaseerd op de T2, de best verkochte e-reader in Nederland.

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback