Login

Jemen minister wil kinderhuwelijken verbieden na tragisch voorval

Gepubliceerd: 2013-09-17 10:41:02 | Door Pieter ten Cate | 2756x bekeken |

Jemen minister wil kinderhuwelijken verbieden na tragisch voorval

De minister van mensenrechten in Jemen wil met spoed een verbod op kinderhuwelijken invoeren, nadat een 8 jarig meisje (Rawan) overleed aan inwendige verwondingen die ze opliep tijdens haar huwelijksnacht. De commotie ontstond na de bekendmaking van het schokkende nieuws, dat een meisje uit de Jemenitische stad Haradh, een paar dagen nadat ze werd uitgehuwelijkt aan een 40 jarige man, aan haar opgelopen verwondingen overleed. De Jemenieten reageren geschokt en de internationale verontwaardiging groeide snel.

Een schokkend en onacceptabel voorval

Het incident benadrukte nogmaals de controversiële kwestie van kinderhuwelijken in Jemen - een land waar dit soort zaken nog steeds legaal zijn. Bewoners van de stad Haradh melden de lokale media dat het meisje overleed door interne bloedingen, die het resultaat waren van geslachtsgemeenschap waarbij de baarmoeder en andere organen scheurden.

Ondanks het ontkennen van lokale ambtenaren in Jemen is de impact op de internationale gemeenschap enorm. Mede als reactie hier op kwam Hooria Mashour, minister van mensenrechten in Jemen, met de verklaring dat het tijd is om de kinderhuwelijken een halt toe te roepen.

De groeiende woede en over het voorval van deze zaak biedt, volgens de minister van mensenrechten, een goede gelegenheid om de problematiek voor eens en altijd aan te pakken. Gesteund door de internationale gemeenschap en meerdere personen die naar voren komen met hun eigen verhaal, lijkt de tijd daar, om de omstandigheden in het land te verbeteren.

Internationale media aandacht in Jemen

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurde en of het de laatste keer zal zijn is nog maar de vraag. Ondanks de hevige kritiek van zowel inwoners van Jemen als daarbuiten, zijn er tot dusver weinig verandering geweest omtrent het onderwerp in het land.

Uit angst voor straf of andere gevolgen houden talloze meisjes en vrouwen zich stil, als het aankomt op deze gevoelige kwestie. De grootste reden van het uithuwelijken van kinderen komt voort uit de financiële situatie van de ouders.

Hiermee lijkt het probleem dieper gegrond in andere problematische elementen in de Jemenistische samenleving. De samenleving leeft in angst voor mogelijke represailles, nadat de regering de bevolking een verbod oplegde om de zaak nog langer te bespreken met de media.

Ook werden diverse ambtenaren dringend verzocht om het verhaal over het 8 jarige meisje te bagatelliseren. Veel inwoners houden zich bewust afzijdig, omdat dit een natuurlijk bijproduct zou zijn van de aanhoudende armoede in het land. Daarnaast geven veel Jemenieten te kennen, dat ze gedwongen zouden worden om de jonge meisjes te verkopen aan oudere en rijke mannen.

Een lopend onderzoek in Jemen

Jemenitische kinderrechten advocaat Ahmed Al-Qureshi onderzoekt het incident al een week, en geeft aan dat er veel verwarring is over wat er nou precies gebeurd is. Hij bepleit meer transparantie en medewerking van ambtenaren om de zaak goed te kunnen onderzoeken.

Delen van de Jemenitische regering gaan zelfs zover, dat ze stellen dat het 8 jarige meisje nog in leven is en momenteel in de gevangenis zit. Andere bronnen vertellen dat het lichaam van het meisje in het geheim is begraven, om het bewijsmateriaal te verhullen.

Om de zaak op te helderen is een volledige samenwerking van de regering nodig, maar vooralsnog lijken deze wensen niet gehonoreerd te worden. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldt, dat meer dan de helft van alle jonge meisjes zijn getrouwd voordat ze 18 jaar zijn. Ook geven ze aan dat ongeveer 14% van de meisjes in Jemen, getrouwd zijn voor hun 15e levensjaar.

De internationale aandacht zou mogelijk kunnen lijden tot een aanpassing van de grondwet, om wetten ter bescherming van de rechten van deze meisjes vast te stellen. In 2009 is er al eerder geprobeerd om een minimumleeftijd van 17 jaar in te voeren, dit stuitte echter op veel tegenstand van de conservatieve parlementsleden, die de wet in strijd achtten met de islamitische wet.

Ondanks de actiegroepen en politici die zich de afgelopen jaren tegen kinderhuwelijken uitspraken, word iedere vorm van regelgeving betreffende het gevoelige onderwerp afgehouden, omdat het beperken van de leeftijd voor een huwelijk "on-islamitisch" zou zijn.

Bron: CNN wereldnieuws


Deel:

Focus gerelateerde producten


adidas T12 Team 3 - Stripe Essentials Teambag - L

adidas T12 Team 3 - Stripe Essentials Teambag - L kopen

Deze zeer mooie sporttas is gemaakt van polyester ribstof. De sporttas heeft meerdere opbervakken zoals een nat/droog compartiment en een apart vak voor schoenen.

Bestellen
Grand Theft Auto V (GTA V)

Grand Theft Auto V (GTA V) kopen

In GTA V, de allernieuwste telg van ontwikkelaar Rockstar binnen de baanbrekende Grand Theft Auto reeks, mag je volledig vrij het prachtige Los Santos verkennen.

Bestellen
Zuiver Vloerlamp Tripod - Grijs

Zuiver Vloerlamp Tripod - Grijs kopen

Het is niet moeilijk te raden waar de Zuiver Tripod zijn naam vandaan heeft: de opvallende metalen driepoot waar de lampenkamp op is geplaatst.

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback