Login

Wie was Sint Jan?

Gepubliceerd: 2015-10-01 06:54:57 | Door WPlugers | 983x bekeken |

Sint Jan, oftewel Johannes was een bijbels figuur. Waar staat deze man bekend om?

Apostel Johannes, in de volksmond vaak Sint Jan genoemd, is een apostel die u vaak tegenkomt in Den Bosch. Zo is de bekende Sint Jan kathedraal vernoemd naar de Apostel en kunt u parkeren in Den Bosch in de Sint Jan parkeergarage in het centrum. Johannes heeft in het bijbel verhaal een grote rol gespeeld dus het is geen wonder dat u zijn naam vaak tegenkomt, maar wie was deze man precies?

Johannes, een leerling door Jezus bemind. 


Johannes de apostel en Johannes de evangelist zijn volgens de traditie dezelfde personen. Dat wil zeggen dat Johannes de zoon was van Zebedeüs en een broer had die Jacobus heette. Johannes noemde zichzelf ‘de leerling die door jezus bemind werd’ zoals staat geschreven in Joh. 13,13: 20,2). Vandaag de dag is er nog discussie over de aard van deze uitspraak. Mogelijk had Jezus een goede band met hem om zijn bijzondere persoonlijkheid of om zijn jonge leeftijd. 

Johannes in de bijbel


Johannes was ook een van de apostelen die aanwezig was bij het Laatste Avondmaal en die op de berg van Tabor getuige is geweest van de gedaanteverandering van Jezus. In de Johannes-evangelie staat beschreven dat Jezus de zorg van zijn moeder overdroeg aan Johannes vlak voordat hij overleed. Volgens oude bronnen zou hij samen met Maria hebben gewoond in Efeze na de dood van Jezus. Op deze plaats is voor hem een kerk gebouwd na zijn natuurlijke dood in de 2e eeuw na Christus. 

Sint Jansfeest 


Tegenwoordig viert men het feest van Sint jan op 27 december, een dag na kerst. Dat is volgens de verhalen zijn geboortedag. Tijdens de Sint Jans feesten werd vroeger een groot vuur gemaakt waar dorpsbewoners omheen dansten. 

Symbolen 


Johannes wordt in de kunstwereld afgebeeld als de enige apostel zonder een baard. Waarschijnlijk komt dit door zijn jonge leeftijd. Tevens wordt hij vaak afgebeeld met de gifbeker als martelattribuut en de adelaar als symbool. 


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieWPlugers


Like deze focus


Naar boven
Feedback