Login

achter de geraniums

Gepubliceerd: 2014-10-11 15:39:02 | Door arjette | 1399x bekeken |

Eenzaam

achter de geraniums

Zondag. De ideale dag voor bezoek. De snelweg staat vol en de meesten zijn onderweg naar familie. Ik ook. Met mijn vader en zijn vriendin gaan we op bezoek bij mijn oudtante. Ik heb haar in mijn zestienjarige leven nog nooit gezien maar zodra ik het appartement binnenkom voel ik met thuis. Met thee en een stuk taart wordt ik welkom geheten. Met de verwachting op een saaie dag vol ouderenpraat ben ik vanochtend de auto in gestapt maar deze vrouw heeft alles nog op een rijtje. Het enige probleem: ze is eenzaam. Verschrikkelijk eenzaam.

Maak kennis met je innerlijke familie

Maak kennis met je innerlijke familie kopen

Vind u "achter de geraniums" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen

Uit met oma

 Ik voel me bijna schuldig als ik de tranen in haar ogen zie staan wanneer ze verteld dat er nooit iemand op visite komt. Gelukkig zijn we er nu om te luisteren. Ze verteld over haar overleden man, over haar leven dat ze nog af moet maken, over de beloftes die mensen maken maar niet nakomen, over de vrienden die haar in de steek hebben gelaten, over geloof en over de zin van het leven. Deze vrouw heeft genoeg te zeggen en wij laten haar achter het raampje zitten, wegkwijnend en hopend dat er morgen misschien wel iemand langs komt. Dat kan toch niet? Ze mag dan een paar grijze haren hebben maar deze vrouw heeft meer wijze lessen te vertellen dan de docenten op mijn school. Ik voel de behoefte iets te doen. Niet alleen voor mijn oudtante maar voor alle eenzame ouderen in Nederland en vergis je niet, dat zijn er veel.

Laats belde een vriendin me op om te vragen of ik samen met haar vrijwilligerswerk wilde doen. Helpen in een bejaardentehuis. Dit kom wel eens een oplossing zijn, dacht ik. Zo kan je een groot deel van de eenzame ouderen blij maken en ook nog eens je cv uitbreiden. Een probleem, niet alle eenzame ouderen zitten in een tehuis. Hoe zit het met jouw opa of oma, vader of moeder, oudtante of buurvrouw? Wanneer heb je eens echt de tijd voor ze genomen? Natuurlijk, de tijd nemen is moeilijk. We willen steeds meer, werken steeds meer en er is steeds meer te doen. We worden overladen met workshops, yogacursussen en cultuuruitjes. Als je dan eindelijk een dag 'niets' ga je liever met de beentjes omhoog een goed boek lezen. Toch is het belangrijk tijd aan familie te besteden. Luisteren is al genoeg. Wonen ze ver weg, maak er dan een uitje van. Ga bijvoorbeeld samen naar de dierentuin of lekker wandelen aan het strand. Als je tijd hebt om met je benen omhoog te zitten heb je ook tijd om je familie te bezoeken. Als je echt naar ze luistert zul je zien dat je geen uren hoeft te blijven. Iets vaker en korter is het ultieme doel. Dit is geen nieuwe plicht, dit is puur genieten.

Babette familie agenda 2015

Babette familie agenda 2015 kopen

Vind u "achter de geraniums" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen

Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


De hemel bestaat niet

De hemel bestaat niet kopen

Vond u "achter de geraniums" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen
Rara Wat Ben Ik? Familie

Rara Wat Ben Ik? Familie kopen

Vond u "achter de geraniums" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactiearjette

Arjette


Like deze focus


Naar boven
Feedback