Login

Mag de E-sigaret in de kroeg?

Gepubliceerd: 2016-05-02 09:15:18 | Door Femke Nijkerk | 695x bekeken |

Opeens was hij er, de e-sigaret. Ook wel supersmoker genoemd. Overgewaaid uit China en nu ook in het westen steeds vaker terug te zien in het straatbeeld. Met de e-sigaret kan (nicotine houdende) damp worden geïnhaleerd. Er wordt een beeld geschetst dat de e-sigaret een stuk gezonder is dan een gewone sigaret. Nu vragen veel mensen zich af of deze nieuwe manier van roken eigenlijk overal is toegestaan. Vooral in horecagelegenheden, waar sinds oktober 2014 een algeheel rookverbod van kracht is, vragen veel bezoekers zich af of het gebruik van de e-sigaret is toegestaan.

Horeca

Waar voorheen vrijwel de gehele kroeg blank stond van de sigaretdampen is dit nu beperkt tot een speciaal gedeelte voor rokers of ze moeten buiten hun sigaret oproken. Voor de gezondheid van de bezoekers is het rookverbod natuurlijk een goede sanctie, omdat het ‘meeroken’ beperkt wordt. Maar voor veel rokers heeft het ook geleid tot irritatie en onduidelijkheid over waar ze nou wel en niet mogen roken. Met de e-sigaret is er een nieuwe speler op de markt gekomen die voor nieuwe commotie zorgt in horeca gelegenheden.

Omdat er geen tabaksverbranding plaatsvind bij elektronisch roken valt deze niet onder de tabakswet. Dit betekend dat een e-sigaret gewoon gebruikt kan worden in horeca gelegenheden en dat je niet speciaal naar een rokersruimte of naar buiten hoeft te gaan. Toch vinden veel mensen dat ook elektronisch roken niet op openbare plekken hoort.

Het is daarom als horeca eigenaar handig om een e-sigaret beleid op te nemen in de huisregels. Dit schept voor de bezoekers duidelijkheid of het elektronisch roken is toegestaan.

Toekomstperspectief

Op dit moment is het dus nog mogelijk om overal een e-sigaret te roken, mits er in de huisregels staat dat dit niet mag. Maar of dit nog lang het geval is valt te betwijfelen. Omdat de gevaren voor de gezondheid niet geheel duidelijk zijn wil de overheid elektronisch roken zoveel mogelijk aan banden leggen.  Dit betekent in eerste instantie dat er een leeftijdsgrens van 18 jaar op de aanschaf van e-sigaretten komt. Daarnaast zullen er ook andere verpakkingseisen gelden waardoor de fabrikant verplicht is om consumenten te waarschuwen voor de gevaren voor de gezondheid. De verwachting is dat dit vanaf half mei 2016 van kracht zal zijn.

De World Health Organization wil dat de e-sigaret als een gewone sigaret gezien gaat worden. En wil daarmee bereiken dat ook dezelfde regels van toepassing zijn. Dit zou dus betekenen dat het elektronisch roken straks ook op speciaal daarvoor aangewezen plekken moet gebeuren.

Elektronische rokers hebben nu dus nog vrij spel maar dit wordt stukje bij beetje beperkt en zal in de toekomst waarschijnlijk dezelfde beperkingen met zich meebrengen als het “normale” roken.


Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieFemke Nijkerk


Like deze focus


Naar boven
Feedback