Login

Kunstschilder Carel Willink

Gepubliceerd: 2014-01-07 15:59:59 | Door Kirsti | 3446x bekeken |

Een bijzondere schilder van Nederlanse bodem.

Kunstschilder Carel Willink

Waarom schrijf ik over Carel Willink, ik leerde hem vroeger al kennen. Mijn ouders namen ons mee naar een tentoonstelling. Zijn kleurgebruik vond ik mooi en ook zijn vertekende beelden van de wereld. Ik kreeg aan het eind van mijn moeders levens een boek van haar met een boodschap. Een boek van Carel Willink met haar wens dat wij nog veel van kunst zouden mogen genieten. Mijn moeder genoot altijd erg van kunst en heeft ons dat zeker bij gebracht. Maar je hoort bijna nooit iemand over Carel Willink. We kennen allemaal Herman Brood, Karel Appel, Corneille noem maar op maar nooit hoor ik Willink in het rijtje. Vandaar dat ik er een artikel aan besteed.

Albert Carel Willink

Albert Carel Willink, meest bekende vertegenwoordiger van het magisch-realisme. Hij leefde van 7 maart 1900 tot 19 oktober 1983 in Amsterdam. Na een gedeeltelijke opleiding medicijnen en een jaar een opleiding bouwkunde in Delft ging hij in 1921 aan een schilderschool in berlijn studeren. Hij informeerde zijn ouders dat hij had besloten om kunstschilder te worden. Hij maakte grote abstracte doeken, die hij in 1923 voor de eerste keer tentoonstelde.  Hij schilderde veel portretten en werd vooral bekend door stadsgezichten met een neo-klassieke architectuur en landschappen met antieke beelden.

Willink zelf hield niet van de benaming 'magisch realisme', hij noemde het liever 'imaginair realisme', het zo realistisch mogelijk schilderen van de verbeelding. In zijn schilderijen combineerde Willink technische perfectie, fotorealisme en een extreem gevoel voor detail met een dreigende, mysterieuze en onwerkelijke sfeer.

(bronvermelding wikipedia)

Zijn vrouwen een bron van inspiratie

Kunstschilder Carel Willink

Zijn vrouwen een bron van inspiratie

Willink trouwde 4 keer, zijn vrouwen zijn terug te vinden in zijn schilderijen.   Zijn eerste vrouw schilderde hij tweemaal.  Zijn tweede vrouw Wilma dook 11 keer in zijn schilderijen op, Mathilde zijn derde vrouw verscheen 5 keer in zijn werk en Sylvia zijn vierde en tevens laatste vrouw was 3 keer te zien als naakteschoonheid. Willink maakte ook een aantal zelfportretten en ook was hij samen met Wilma te zien in twee dubbelportretten. Het was een turbulent privéleven. Zijn tweede vrouw overleed aan een hersenbloeding na 30 jaar huwelijk. Mathilde was erg extravagant zij vertoonde tekenen van hoogmoedswaanzin, aan het einde van hun relatie vernielde zij een portret van Wilma waarna de relatie definief verbroken werd. Bij zijn vierde vrouw is hij tot aan zijn dood gebleven.

Sfeer van Salvador Dali

Kunstschilder Carel Willink

 Ik weet lang niet alles van Carel Willink, en er staat ook van alles over hem op internet, ga hier dus ook niet alles herhalen en/of copiëren. Maar ik wilde degene die hem nog niet kent iets laten zien van zijn werk. Ik vind het namenlijk een noemenswaardige nederlandse schilder. Hij doet mij wel een beetje denken aan Salvador Dali, qua sfeer.

Dit onderstaand schilderij komt van Salvador Dali, zijn toch net Nederlandse molens. Ben nu wel even chauvinistisch bezig.

Salvador Dali

Portret Juliana

Kunstschilder Carel Willink

Om nog even chauvinistisch door te gaan. Carel Willink maakte ook dit portret van Koningin Juliana.Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


My Way - The Hits

My Way - The Hits kopen

Vond u "Kunstschilder Carel Willink" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen
Herman Brood Schilderij Zeefdruk 'Schakers'

Herman Brood Schilderij Zeefdruk 'Schakers' kopen

Misschien is dit toch meer je stijl om aan de muur te hangen?

Bestellen
Algemene kunstgeschiedenis

Algemene kunstgeschiedenis kopen

Vond u "Kunstschilder Carel Willink" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieKirsti

Kirsti

Waar ligt mijn focus. Mijn focus ligt thuis, thuis bij ons nieuwe samengestelde gezin verdeeld over twee huizen en niet altijd bij elkaar aanwezig. Onze focus ligt bij de kinderen.


Like deze focus


Naar boven
Feedback