Login

Kozijnen vervangen, is een vergunning nodig?

Gepubliceerd: 2014-01-14 09:17:16 | Door Maurice | 1697x bekeken |

Kozijnen vervangen, is een vergunning nodig?

In dit artikel op Foogli wordt aandacht besteed aan het vervangen van kozijnen en dan met name de regelgeving omtrent het vervangen van kozijnen. In Nederland is het mogelijk de kozijnen van de achtergevel en ook de zijgevel zonder tussenkomst van lastige gemeentelijke ambtenaren te vervangen. Oude versleten houten kozijnen mogen zonder iets te zeggen worden gesloopt, zodat nieuwe aluminium of kunststof kozijnen kunnen worden geplaatst, dat geldt echter niet voor de kozijnen in de voorgevel.

Kozijnen vervangen bij monumenten

Net als de kozijnen in de achter- en zijgevel kunnen ook de kozijnen in de voorgevel zonder omgevingsvergunning worden vervangen, alleen mag niet worden overgeschakeld op een andere materiaalsoort, andere stijl of andere kleur. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan oude houten kozijnen met renaissance stijl te vervangen door moderne kunststof kozijnen. Daarnaast is het ook niet onbelangrijk dat bekend is tot welk bouwwerk de kozijnen behoren, want kozijnen van bijgebouwen mogen nimmer zonder vergunning worden vervangen.

Gelukkig is de woning waarin wordt geleefd doorgaans een hoofdgebouw en geen bijgebouw. Tevens moet voor het vervangen van kozijnen van beschermde provinciale en gemeentelijke monumenten een vergunning worden aangevraagd. De regels voor beschermde rijksmonumenten zijn iets anders, want deze bouwwerken kunnen wel zonder toestemming van de overheid worden onderhouden, hetzij gerestaureerd.

Kosten omgevingsvergunning kozijnen

U kunt de vergunningsaanvraag zelf verzorgen, maar ook uitbesteden aan de kozijnspecialist die de kozijnen levert en/of vervangt. Hiervan zijn de kosten ongeveer € 400, exclusief de legeskosten die in rekening worden gebracht door de overheid, vaak de gemeente. Zoals misschien bekent verschillen de legeskosten per gemeente. De legeskosten worden doorgaans berekend over de kosten van de opdracht, dus in dit geval de kosten van de nieuwe aluminium, houten dan wel kunststof kozijnen.

In gemeente Den Haag geldt een minimaal bedrag van € 110 en een percentage van de bouwkosten van 3,52%, waar in Den Bosch een minimale vergoeding van € 80,25 in rekening wordt gebracht en een percentage van 2,25% wordt gehanteerd. In Nijmegen is het minimale bedrag € 171,61 en in Arnhem € 101 en het percentage van de bouwkosten is in Nijmegen 3% en in Arnhem 2,04%. Wanneer de nieuwe kozijnen € 5.000 exclusief btw kosten, dan zijn de legeskosten in Arnhem het minst met € 102 en in Den Haag het meest met € 176.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieMaurice


Like deze focus


Naar boven
Feedback