Login

Bewijs in een rechtszaak

Gepubliceerd: 2016-07-25 08:04:53 | Door WPlugers | 651x bekeken |

In Nederland geldt dat aangedragen bewijs altijd wettig en overtuigend moet zijn om tot een veroordeling te leiden. In Nederland geldt het negatief-wettelijke bewijsstelsel, dit betekent dat er zonder bewijs geen veroordeling is. Bewijs is pas wettig als het voldoet aan het wettelijke bewijsminimum. Bewijs is overtuigend als het de rechter heeft overtuigd dat de verdachte een strafbaar feit heeft gepleegd. Bewijs moet zowel wettig als overtuigend zijn, anders is er niet aan de voorwaarden voldaan en wordt de verdachte vrijgesproken door de rechter. Er kan dus ook onvoldoende bewijs zijn om een verdachte te veroordelen.

Er zijn verschillende soorten wettelijke bewijsmiddelen:
  • De eigen waarneming van de rechter
  • Verklaring van een verdachte
  • Verklaring van een getuige
  • Verklaringen van een deskundige
  • Schriftelijke bescheiden

Waarneming van de rechter

Hier worden alle feiten die de rechter tijdens de zitting waarneemt onder verstaan.

Verklaring van een verdachte

Een van de sterkste vormen van bewijs is een bekentenis van de verdachte. Een verdachte zal hier hoogst waarschijnlijk niet over liegen omdat hij weet dat hem een straf te wachten staat na deze bekentenis. Hier zijn uiteraard uitzonderingen op, een verdachte kan ook bezwijken onder de druk van de ondervragingen of iemand willen beschermen. In een aantal gevallen wordt de verdachte ook een lagere straf beloofd als hij bekent.

Verklaring van een getuige

Een getuigenverklaring is alleen een sterk bewijsmiddel in combinatie met andere bewijsmiddelen of met meerdere verklaringen van getuigen. De reden hiervan is dat er een mogelijkheid is dat de getuige bijvoorbeeld bedreigd wordt.

Verklaring van een deskundige

In een aantal gevallen wordt er een deskundige ingeschakeld die meestal wetenschappelijk onderzoek zal doen en hier zijn mening over zal geven. De rechter dient hier vervolgens een conclusie aan te verbinden.

Schriftelijke bescheiden

Schriftelijke bescheiden kunnen bijvoorbeeld strafbeschikkingen, processen verbaal of deskundigenverklaringen zijn. In sommige gevallen zijn deze geschreven in een andere taal en zullen deze vertaald moeten worden door een juridisch vertaalbureau.

Onrechtmatig verkregen bewijs

Bewijs moet wettelijk geldig zijn. Bewijs dat verkregen is door middel van bijvoorbeeld diefstal of onterecht onderzoek wordt niet toegelaten in de rechtszaak, tenzij het nog hersteld kan worden.


Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieWPlugers


Like deze focus


Naar boven
Feedback