Login

Hoe kies je de beste vijverpomp voor jouw vijver?

Gepubliceerd: 2016-03-01 11:14:18 | Door Lisa | 939x bekeken |

Hoe kies je de beste vijverpomp voor jouw vijver?

Een vijverpomp is noodzakelijk voor elke vijver. De pomp zorgt voor watercirculatie en helpt het water in een vijver gezond te houden. In stilstaand water hebben bacteriën namelijk veel meer kans om zich te ontwikkelen. Vijverpompen helpen zodoende bij de afgifte van afvalstoffen, zoals ammoniak, nitraat, methaan en zwavelverbindingen. Wanneer er vissen in je vijver rondzwemmen, kunnen er tevens afvalstoffen ontstaan die weggepompt moeten worden. Indien dit niet gebeurt kunnen de vissen ziek worden of zelfs sterven.

Werking van een vijverpomp

Een vijverpomp zorgt er simpelweg voor dat het water in een vijver gaat stromen. Hierdoor komen er kooldioxide en zuurstof in het water. Een goede balans tussen kooldioxide en zuurstof is weer noodzakelijk voor een gezonde plantengroei. De vijverpomp werkt met een motor. Deze motor zorgt ervoor dat het water in beweging komt door een rotor of schoepenrad. Met deze rotor wordt het water voortgestuwd. Er bestaan verschillende vijverpompen, zoals fonteinpompen, vuilwaterpompen en dompelpompen.

Formaat

Hoe bepaal je welke pomp geschikt is voor jouw vijver? Om te beginnen speelt het formaat van je vijver een grote rol. Een grote vijver vereist een grote pomp. Er geldt hierbij de regel dat een vijverpomp 25-50% van het vijverwater per uur moet kunnen verpompen. Bij een vijver van bijvoorbeeld 10.000 liter is een pomp met een vermogen van 2500 tot 5000 liter voldoende. Hierbij moet je wel rekening houden met het soort vissen in je vijver. Voor een koivijver bestaan bijvoorbeeld andere regels. Voor advies over de beste oplossing kun je altijd bij ons terecht.

Een vijverpomp kan in een vijver worden geïnstalleerd of buiten een vijver. Wanneer een pomp buiten wordt geïnstalleerd, wordt het vijverwater met een slang aangezogen. Via een andere slang loopt het water vervolgens terug de vijver in. Deze zogenaamde droge pompopstelling heeft als voordeel dat de vijverpomp makkelijk toegankelijk is. De pomp is met andere woorden beter te onderhouden.

Natte pompopstelling

Als alternatief noemen we de natte pompopstelling, waarbij de vijverpomp in de vijver zelf wordt geplaatst. Deze methode wordt het meest toegepast vanwege het esthetische aspect. De pomp en bijbehorende slangen zijn immers niet direct in het zicht. Je moet echter regelmatig de filter van de pomp schoonmaken en dit kan een tijdrovende klus zijn. Voor meer gebruiksgemak kun je ervoor kiezen de pomp buiten de vijver te plaatsen.

Kwaliteit

Vijverpompen komen in alle soorten en prijzen. Goedkopere vijverpompen zijn helaas niet altijd van goede kwaliteit. Dit is echter wel belangrijk, omdat een vijverpomp vierentwintig uur per dag moet functioneren. Als specialist in vijverpompen hebben wij daarom een selectie gemaakt van de beste pompen, waaronder de OASE vijverpomp, Superfish vijverpomp en Messner vijverpomp. Bij alle producten krijg je standaard een paar jaar garantie.  

Energieverbruik

Een vijverpomp staat constant aan en verbruikt dus veel stroom. Gelukkig zijn er steeds meer energiezuinige pompen verkrijgbaar. Deze zijn meestal iets duurder, maar verdienen zichzelf uiteindelijk ruimschoots terug. Goedkope vijverpompen zijn daarentegen vaak duur in gebruik. Goedkoop is dus duurkoop in dit geval. Je kunt bij ons terecht voor advies over zuinige vijverpompen en wat dit precies betekent voor je energierekening.

Onderhoud

Veel vijverpompen zijn gevoelig voor kalkaanslag. Dit kan er in het ergste geval voor zorgen dat de motor blokkeert. Door regelmatig onderhoud aan de interne rotor te plegen, gaat je pomp aanzienlijk langer mee. Deze rotor kan makkelijk uit de pomp worden gehaald. Door het item vervolgens te laten weken in schoonmaakazijn wordt het kalk verwijderd. Je kunt hiervoor ook een reinigingsmiddel gebruiken, zoals Superfish Pump Clean. Het is raadzaam of je vijverpomp een paar keer per jaar grondig schoon te maken.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieLisa

Lisa

Als fictieve marketing- medewerker van foogli ben ik actief in het uitdragen van ondersteunende diensten op het foogli platform.


Like deze focus


Naar boven
Feedback