Login

Wat is trappistenbier?

Gepubliceerd: 2014-06-02 18:55:42 | Door timk | 787x bekeken |

Wat is trappistenbier?

In de hele wereld zijn er slechts tien trappistenbrouwerijen, wat trappistenbier net wat specialer maakt dan commercieel bier. Van de tien brouwerijen, zijn de meeste te vinden in België (zes brouwerijen), dan in Nederland (twee brouwerijen) en in Oostenrijk (één) en de VS (één). Trappistenbier wordt door liefhebbers vooral gewaardeerd om de ambachtelijkheid van het bier en de manier waarop het bier door de monniken gebrouwen wordt, de wat meer diepe smaak van het bier en de manier waarop het bier op de markt wordt gebracht door de brouwerijen. Trappistenbier is namelijk veel minder commercieel dan de meeste gewone biertjes, waardoor men meer bij de basis van het bier blijft. Niet het verdienen van geld, maar het brouwen van echt goed trappistenbier zoals Westmalle trappist staat hierbij centraal.

Trappistenbrouwerijen.

Wat is trappistenbier?

Hoewel trappistenbier door vele bierliefhebbers wordt gedronken, weten lang niet alle trappistenliefhebbers wat trappistenbier nu eigenlijk precies is en waar het vandaan komt. Velen zien trappistenbier als ‘gewoon bier’, terwijl trappistenbier zeker anders zijn dan andere biertjes. Om je wat meer duidelijkheid te geven over wat trappistenbier precies is, is deze tekst met uitleg opgesteld.

 

Trappistenbier wordt door de kenners en liefhebbers ook wel trappist genoemd. Het is bier dat door trappisten wordt gebrouwen. Trappisten zijn monniken van de orde der cisterciënzers. Eigenlijk  is trappistenbier dan ook niet vernoemd naar het soort bier of de smaak van het bier, maar naar de monniken die het bier met liefde brouwen.

Trappistenbrouwerijen.

In de hele wereld zijn er slechts tien trappistenbrouwerijen, wat trappistenbier net wat specialer maakt dan commercieel bier. Van de tien brouwerijen, zijn de meeste te vinden in België (zes brouwerijen), dan in Nederland (twee brouwerijen) en in Oostenrijk (één) en de VS (één). Trappistenbier wordt door liefhebbers vooral gewaardeerd om de ambachtelijkheid van het bier en de manier waarop het bier door de monniken gebrouwen wordt, de wat meer diepe smaak van het bier en de manier waarop het bier op de markt wordt gebracht door de brouwerijen. Trappistenbier is namelijk veel minder commercieel dan de meeste gewone biertjes, waardoor men meer bij de basis van het bier blijft. Niet het verdienen van geld, maar het brouwen van echt goed trappistenbier zoals Westmalle trappist staat hierbij centraal.

 

Internationale vereniging .

Om duidelijkheid te geven over welke biertjes wel trappistenbier zijn en welke niet, heeft de Internationale Vereniging Trappist (afgekort IVT) enkele voorwaarden opgesteld waar trappistenbier aan moet voldoen. Voldoet bier aan deze voorwaarden, dan krijgt dit betreffende bier een logo met de tekst ‘Authentic Trappist Product’, waar men aan kan herkennen dat dit een trappistenbiertje is. Om dit logo te krijgen, moet bier voldoen aan de volgende voorwaarden:

·         Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.

·         Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.

·         De opbrengsten van het bier moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat er van de opbrengsten overblijft, moet aan sociale werken worden besteed.

 


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactie







Timk


Like deze focus


Naar boven
Feedback