Login

Het beroep metselaar

Gepubliceerd: 2014-06-17 12:16:00 | Door freekkanters | 1121x bekeken |

Metselaar is een beroep wat al bestaat sinds er huizen gebouwd worden. In Nederland zijn bijna alle huizen gebouwd door muren te metselen, je kan dus wel stellen dat een metselaar een belangrijk beroep heeft. Een metselaar doet echter meer dan alleen huizen bouwen. In dit artikel lees je hier meer over.

Wat doet een metselaar?

Een metselaar zorgt ervoor dat er muren gebouwd worden, deze muren vormen samen vaak een gebouw. De muren worden gebouwd met bakstenen en specie. Er kunnen uiteraard ook wel eens andere materialen gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld natuursteen, maar over het algemeen wordt er gewerkt met bakstenen en specie. Specie is een mengsel van zand, bindmiddel en water. Het zand zorgt er samen met het bindmiddel voor dat de specie aan de bakstenen hecht, het water zorgt ervoor dat de specie verhard. Het is dus heel belangrijk voor een metselaar om de bakstenen goed te bedekken met specie zoadat er geen direct contact tussen de stenen ontstaat. Daarnaast is het belangrijk dat de stenen, die gebruikt worden voor de muur, niet teveel vocht opnemen. Dit kan ervoor zorgen dat dit het vocht uit de specie in de stenen trekt waardoor de specie niet zal verharden met als gevolg dat de muur uit elkaar kan vallen.


Om ervoor te zorgen dat de muur recht is gebruikt een metselaar een metselprofiel. Dit is een stijl die op hoeken of aan het eind van de muur kaarsrecht op de grond wordt gesteld.


Hoe word je een metselaar?

Wanneer je een doener bent en je bent een echte bouwer is het beroep metselaar misschien wel iets voor jou. Als metselaar werk je voornamelijk buiten in de nieuwbouw, verbouw, renovatie en misschien soms zelfs wel in de restauratie. De werkzaamheden staan hierboven al uitgelegd. Om metselaar te worden dien je eerst een opleiding te volgen. Je kan ervoor kiezen om een voltijd of een deeltijd opleiding te volgen. Dit heet dan de beroepsopleidende- of de beroepsbegeleideinde leerweg. Bij een beroepsopleidende leerweg kies je ervoor om voltijd naar school te gaan en daarbij stage te lopen, bij de beroepsopleidende leerweg kies je ervoor om 1 dag in de week naar school te gaan en om de andere 4 dagen te werken als leerling. Als leerling metselaar leer je alles over steensoorten, specie, lijm, metselverbanden, gevelconstructies, stelwerk en voegwerk. Voor meer informatie kun je kijken op de website van Bouwopleiding Zuid West.Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieFreekkanters


Like deze focus


Naar boven
Feedback