Login

Spelen met kleur in een woonruimte

Gepubliceerd: 2014-11-20 13:56:57 | Door Luxalon | 870x bekeken |

Spelen met kleur in een woonruimte

Kleur in huis kan veel doen voor een ruimte. Zo voelt een ruimte die geschilderd is in een warme tint, zoals rood, oranje of geel, direct warmer aan. Wel komen deze krachtige kleuren op je af, waardoor de kamer qua beleving kleiner lijkt. Koele kleuren, zoals blauw of groen, kunnen een ruimte kouder doen aanvoelen en optisch juist groter maken. Er zijn nog veel meer trucs die u in huis kunt toepassen om bepaalde effecten te creëren. In dit blog leest u verschillende tips over spelen met kleur in uw woning om het interieur volledig naar uw wens te maken.

Kies voor één kleurenfamilie

Voor welke kleuren u ook kiest in een interieur, het is belangrijk om kleuren te kiezen die bij elkaar passen. Kleuren die uit één familie van toonwaarden komen, brengen een ruimte in evenwicht. Bovendien geeft het toepassen van een bepaalde kleur ook rust en balans in een ruimte. Hoewel het er minder spannend uitziet, zorgt het wel voor een goede harmonie.

Een ruimte breder of smaller laten lijken

Met de keuze voor bepaalde kleuren op de wanden in een kamer, kunt u veel invloed hebben op de optische beleving. Heeft u een smalle kamer of hal die u graag breder wil laten lijken? Schilder dan de ene lange wand in een donkere kleur en de andere lange wand in een lichtere tint. Dit geeft een optisch verbredend effect. Het tegenovergestelde effect bereikt u door twee lange wanden beide in een donkere kleur te schilderen. Hierdoor wordt de beleving van een ruimte juist smaller. 

Een ruimte hoger of lager laten lijken

Wilt u een ruimte hoger laten lijken? Vermijd dan behang met kleuraccenten en horizontale lijnen. Om een ruimte hoger of lager te laten lijken, kunt u ook spelen met de kleur van het plafond. Of het plafond lager of hoger lijkt door een kleur toe te voegen, is afhankelijk van de werkelijke hoogte van het plafond. Een donker plafond doet een ruimte lager lijken bij een laag plafond, maar bij een hoog plafond wordt de ruimte juist optisch groter wanneer u kiest voor een donkere tint. Een lichte tint zorgt ervoor dat de ruimte hoger lijkt, ongeacht de hoogte van het plafond.

Verschillende effecten

Wilt u niet alleen een kleur aanbrengen op uw muur of plafond, maar hier ook een speciaal effect aan geven? Op uw muur kunt u dat doen met behang. Behang is vaak in verschillende kleuren en structuren beschikbaar. Zo bestaat er behang met een houtstructuur om een ruimte een landelijk gevoel te geven. Ook met het plafond kunt u verschillende kanten op. Eén mogelijkheid om te spelen met het plafond, is door een aluminium plafond te installeren. Dit biedt mogelijkheden op het gebied van effecten, zoals een hoogglans, metallic, super mat of spiegelende afwerking. Kijk voor inspiratie ook eens bij Luxalon. De variatiemogelijkheden met een aluminium plafond zijn eindeloos.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieLuxalon


Like deze focus


Naar boven
Feedback