Login

Hogere kosten dakkapel vergunning in 2014?

Gepubliceerd: 2014-03-04 09:05:16 | Door Maurice | 1265x bekeken |

Hogere kosten dakkapel vergunning in 2014?

Het is niet altijd mogelijk een dakkapel te plaatsen zonder schriftelijke toestemming te vragen aan de gemeente. Zo is voor een dakkapel op de voorgevel een vergunning noodzakelijk, net als voor dakkapellen die in plaats van een platdak een schuin- of een puntdak hebben. Officieel is voor dakkapellen die niet vergunningsvrij zijn een zogenaamde omgevingsvergunning nodig, maar wat kost zo’n vergunning eigenlijk?

Wanneer heb ik een vergunning nodig?

Als burger heeft u een vergunning nodig voor een dakkapel op de achtergevel als de dakkapel niet voldoet aan de onderstaande criteria. Voor een dakkapel op de voorste gevel en zijgevels die niet zijn afgeschermd van openbaar groen op de openbare weg is sowieso een omgevingsvergunning nodig.

  • Een dakkapel is alleen vergunningsvrij als deze beschikt over een platdak en niet hoger is dan 175 centimeter.
  • De afstand tussen de bovenkant van de dakkapel en de daknok (bovenste dakpan) moet op zijn minst 50 centimeter bedragen, dat geldt ook voor de onderkant van de dakkapel ten opzichte van de dakvoet.
  • Houd een afstand van minimaal 50 centimeter aan ten opzichte van de buren en een afstand van minimaal 100 centimeter tussen het einde dakvlak en de dakkapel.

Wie kan een vergunning verzorgen?

U kunt een omgevingsvergunning zelf verzorgen, dan moet u hoogstwaarschijnlijk bouwtekeningen laten maken door een architectenbureau en het papierwerk zelf invullen. Hiervan kunnen de kosten uiteenlopen van 400 euro tot 1200 euro. De dakkapel specialist kan voor u ook de vergunning regelen, dan bedragen de kosten minder, namelijk gemiddeld 500 euro. Daarnaast hebben de meeste dakkapel specialisten een hoop ervaring met het regelen van een dakkapel vergunning.

Welke kosten brengen gemeenten in rekening?

Niet alleen het architectenbureau of de dakkapel specialist moet worden betaald, maar ook de gemeente. U moet de gemeente legeskosten betalen, deze verschillen per jaar en per gemeente. Onder deze alinea worden de legeskosten van enkele gemeenten behandeld, dat wordt gedaan voor de jaren 2013 en 2014.

  • In 2013 moest in Almere 3,20 procent van de bouwkosten aan legeskosten worden betaald, met een minimum van 250 euro. In 2014 is het minimum bedrag en het percentage precies gelijk aan 2013.
  • In 2013 moest in Haarlem 2,82 procent van de bouwkosten aan legeskosten worden betaald, met een minimum van 133,99 euro. In 2014 is het minimum bedrag 136 euro en percentage is verhoogd naar 2,87 procent.
  • In 2013 moest in Tilburg 3,14 procent van de bouwkosten aan legeskosten worden betaald, met een minimum van 160 euro. In 2014 is het minimum bedrag exact hetzelfde, alleen is percentage verhoogd naar 3,18 procent.

Voorbeeld

U heeft besloten een prefab dakkapel op de voorgevel te laten plaatsen door één van de erkende dakkapel specialisten in Nederland. Deze dakkapel specialist verzorgt de vergunning voor 500 euro en de totale dakkapel kost 4000 euro, hoe hoog zijn de legeskosten in de drie gemeenten uit de bovenstaande opsomming in 2014?

De legeskosten in Almere bedragen 250 euro, rekening houdend met het minimum bedrag. In Haarlem geldt hetzelfde, dus in deze gemeente betaalt u 136 euro. Waar in Tilburg niet veel anders geldt met 160 euro. Daarmee variëren de totale kosten voor de dakkapel vergunning tussen 636 euro en 750 euro.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieMaurice


Like deze focus


Naar boven
Feedback