Login

Gamba's of scampi?

Gepubliceerd: 2014-12-24 08:34:29 | Door sannevermeulen | 1131x bekeken |

Gamba’s of scampi?

Het grote verschil tussen gamba’s en scampi is dat gamba’s garnalen zijn en scampi kreeftachtigen zijn.

Gamba’s zijn erg populair in restaurants, maar worden door veel mensen gezien als scampi. Echter is dit niet correct. Het verschil kun je lezen in dit artikel.

Wat is het verschil?

Een gamba is een warm water garnaal die tot de Peneïden familie behoort. Hij komt vooral langs de kust van Spanje en Portugal voor. Tot deze familie behoren nog meer soorten garnalen.


Gamba is Spaans voor ‘zaaggarnaal’ en in Spanje en in Spanje slechts toegelaten voor één garnalensoort, dit is de ‘Parapaenaeus Longirostris’.


Daarentegen is het Scampi het meervoud van het Italiaanse ‘scampo’ en betekent ‘Langoustine’ in het Nederland, dus geen ‘langoest’. Een langoest is weer een ander soort kreeft. Wanneer je in België bent en je vraagt naar scampi, dan krijg je ongepelde staarten van grote garnalen.


De scampi is een klein kreeftachtig diertje met scharen en een rozig pantser. Een andere naam voor scampi is ook wel ‘nieroogkreeft’, door de niervormige ogen. Nog een andere benaming is ‘Noorse kreeft’. De beste scampi komen uit koud water, voor de Schotse kust in de kreeftenput waar een aantal Belgische schepen voor de diertjes vissen.


Er is dus een groot verschil tussen gamba’s en scampi. De scampi is niet van oorsprong Italiaans, daarnaast wordt scampi niet vaak geserveerd, maar juist gamba onder de naam scampi.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieSannevermeulen


Like deze focus


Naar boven
Feedback