Login

Toch maar renoveren?

Gepubliceerd: 2014-08-07 09:40:42 | Door Maurice | 1102x bekeken |

Toch maar renoveren?

Net als veel andere producten hebben dakkapellen ook niet het eeuwige leven. Er komt altijd een tijd dat deze handige rechthoekige bouwwerken moeten worden vervangen. Toch hoeft niet iedere dakkapel te worden vervangen, want sommige exemplaren zijn nog prima te renoveren. Een renovatie heeft enkele niet onbelangrijke voordelen, ten eerste zijn de kosten tientallen procenten lager, dan van een nieuwe dakkapel. Ten tweede, een gerenoveerde dakkapel is nauwelijks te onderscheiden van een nieuw exemplaar.

Kosten besparen

Een nieuwe dakkapel van 3 meter breed kost al snel 3.300 tot 3.900, waar een gerenoveerde dakkapel met deze afmeting maximaal 2.400 euro aan kosten met zich meebrengt, gemiddeld is een dakkapel renovatie 30 tot 40 procent goedkoper. Een oude dakkapel die wordt gerenoveerd, krijgt doorgaans nieuwe bekleding aan de buitenkant van kunststof, krijgt een kunststof kozijn, nieuwe EPDM (synthetisch rubber) dakbedekking, nieuwe loodslabben en dat allemaal binnen 1 dag.

Het is eigenlijk zelden nodig dat een dakkapel vervangen hoeft te worden, behalve als de constructie is aangetast door houtrot of als de dakkapel vergroot moet worden in de breedte of hoogte. Overigens kan een bestaande dakkapel ook worden vergroot, waardoor deze niet helemaal hoeft worden te vervangen.

De regels

Uiteraard kan niet iedere dakkapel ongelimiteerd worden aangepast, dakkapellen op de achtergevel kunnen in de meeste gevallen zonder vergunning worden vernieuwd en vergroot, dat geldt helaas niet voor dakkapellen op de voorgevel. Zodra de afmetingen van de dakkapel op de voorgevel worden veranderd is een vergunning gewenst, ook als alle kleuren van de dakkapel worden veranderd. Het kan natuurlijk voorkomen dat je crèmekleurige houten onderdelen wilt vervangen door dennengroenkleurige kunststof onderdelen. Het gros van de gemeenten heeft geen bezwaar tegen materiaalveranderingen, maar wel tegen detail- en kleurveranderingen.

Niet aantrekkelijk

Nu lijkt het misschien logisch dat elke gerenommeerde dakkapelleverancier renovaties verricht, maar dat is niet zo. Slechts iets meer dan de helft van alle leveranciers voert renovaties uit. Renovaties vereisen dezelfde hoeveelheid tijd als nieuwe dakkapellen, maar leveren in verhouding aanzienlijk minder winst op. Vandaar dat steeds meer leveranciers ervoor kiezen renovaties links te lagen liggen.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieMaurice


Like deze focus


Naar boven
Feedback