Login

Biologie deel1: De huid

Gepubliceerd: 2015-05-12 22:36:44 | Door Mans Wildeboer | 1325x bekeken |

De huid?

Ja de huid, ik ga een soort serie starten waarin ik elke dag iets zal publiceren wat te maken heeft met biologie, en we beginnen in deel1 met de huid. De huid is ontzettend belangrijk voor ons lichaam, hij houd bijvoorbeeld allemaal gevaarlijke ziektes op afstand.

Bioxet Hair Reducing Face Cream - 50 ml - Gezichtscreme

Bioxet Hair Reducing Face Cream - 50 ml - Gezichtscreme kopen

Deze pot met hele goede huidcream is nu in de aanbieding. 50 ml voor maar €19,53

Bestellen

Wat is de huid en wat doet de huid?

Biologie deel1: De huid

De bovenste laag huid heet de opperhuid. De opperhuid bestaat uit twee lagen: de hoornlaag en de kiemlaag. De hoornlaag bestaat uit resten van dode cellen (dode cellen worden ook wel verhoornde cellen genoemd). De hoornlaag beschermt je lichaam tegen beschadiging, tegen uitdroging en tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën of virussen. De kiemlaag bestaat uitlevende cellen. De onderste laag cellen van de kiemlaag deel zich voortdurend. Daardoor komen er steeds nieuwe kiemlaagcellen bij. De kiemlaagcellen die daarboven liggen, schuiven op naar buiten. Deze cellen verhoornen. Dat wil zeggen dat ze veel hoornstof aanmaken. Hoornstof komt ook voor in nagels en in haren, hoornstof zit ook in de hoorns van neushoornen. Stropers jagen dus eigenlijk op jouw nagels… Als de cellen zoveel hoornstof hebben aangemaakt dat ze zijn verhoornd, sterven ze af. De hoornlaag slijt aan de buitenkant steeds af. Op sommige plaatsen is de hoornlaag extra dik. We noemen dat eelt. Door de opperhuid heen steken haren. Een haar is in de huid omgeven door een haarzakje. Een haarzakje is een uitstulping van de kiemlaag in de lederhuid. In de haarzakjes bevinden zich talgklieren, die talg produceren. Talg is vettig en houdt de haren en de hoornlaag een beetje soepel, anders zou door al het hoorn je huid zo hard als steen worden.

Stropers jagen dus eigenlijk op jouw nagels...

In de lederhuid liggen de warmte-, koude-, durk- en tastzintuigen. De tastzintuigen liggen in de tastknopjes, die vlak onder de kiemlaag liggen. De drukzintuigen liggen dieper in de huid. De warmte-, koude-, druk-, en tastzintuigen werken samen bij het voelen. Verder liggen er in de lederhuid zenuwen met pijnpunten, haarspiertjes, bloedvateh en zweetklieren. De zweetklieren produceren zweet, vooral als je het warm hebt. Door verdamping van zweet koelt je lichaam af.

Onder de huid ligt het onderhuidse bindweefsel. Hierin ligt vet opgeslagen dat dient als reservevoedsel. Het vet vormt ook een isolerende laag, waardoor warmteverlies van het lichaam wordt tegengegaan.

Nivea Douche Natural Oil 200ml

Nivea Douche Natural Oil 200ml kopen

Deze Douche Oil heb ik gekozen omdat ik hem zelf ook altijd gebruik, hij is heerlijk zacht en ruikt lekker fris, nu 200 ml voor de spot prijs van €3,99!!!

Bestellen

Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Reacties


Mans Wildeboer | 2015-05-12 22:46:44

Deel hier jouw huid ervaringen. En zeg ook even wat je van dit artikel vond, dus feedback

Geef reactieMans Wildeboer


Like deze focus


Naar boven
Feedback