Login

Biologie deel 2: De ogen.

Gepubliceerd: 2015-05-13 04:46:37 | Door Mans Wildeboer | 2464x bekeken |

Ogen?

Biologie deel 2: De ogen.

In je ogen zitten de gezichtszintuigen. Je ogen zijn tere organen. De wenkbrauwen zorgen ervoor dat zweet of ander vocht langs de ogen loopt en niet erin. De wimpers beschermen deogen tegen vuil en fel zonlicht.


Biologie deel 2: De ogen.

De uitwendige bouw van de ogen

Het witte gedeelte van het oog heet het harde oogvlies. Dit is een stevig vlies dat het oog bescherming geeft. Het gekleurde gedeelte van het oog heet iris of regenboogvlies. In de iris zit een opening, de pupil. De pupil is te zien als een zwarte ronde vlek. Over de iris en de pupil heen ligt het hoornvlies.

Onder de huid boven de ogen liggen traanklieren. Deze produceren traanvocht. Door de knipperen verspreiden de oogleden het traanvocht over de ogen. Het traanvocht beschermt de ogen tegen uitdroging en reinigt de ogen. Het spoelt kleine stofjes of prikkelende stoffen weg. Dat merk je bijvoorbeeld als je aan een uit ruikt. De geur van de ui prikkelt de traanklieren die daardoor meer traanvocht produceren. In de ooghoeken zitten twee kleine openingen. Hierdoor komt het traanvocht terecht in de traanbuizen en wordt het afgevoerd naar de neusholte.


Biologie deel 2: De ogen.

De inwendige bouw van de ogen

In beide oogkassen zitten links, rechts, boven en onder verschillende oogspieren aan het harde oogvlies bevestigd. De oogspieren draaien de ogen in de gewenste richting.

Een oog is voor het grootste deel gevuld met een geleiachtige massa, het glasachtig lichaam. De wand van een oog bestaat uit drie lagen. De buitenste laag is het harde oogvlies, dat wit van kleur is. Aan de voorkant van het oog gaat het harde oogvlies over in het hoornvlies. Het hoornvlies is doorzichtig zodat licht het oog binnen kan vallen.

De middelste laag heet het vaatvlies. Deze laag bevat veel bloedvaten. Het vaatvlies zorgt voor de voeding van een groot deel van het oog. Aan de voorkant van het oog gaat het vaatvlies over in de iris. De pupil is de opening in de iris. Door de pupil dringt licht verder het oog binnen.

De binnenste laag van de wand van een oog heet netvlies. Hierin liggen de zintuigcellen. Deze worden geprikkeld wanneer er licht op valt. In de zintuigcellen ontstaan dan impulsen. De oogzenuw geleidt de impulsen naar de hersenen.

In het centrum van het netvlies ligt de gele vlek. Met de zintuigcellen in de gele vlek kun je het scherpst zien. Als je naar iets kijkt, draai je je ogen zo dat je vooral de gele vlek gebruikt bij het kijken. De plaats van het netvlies waar de oogzenuw het oog verlaat, heet blinde vlek.


De pupilreflex

Biologie deel 2: De ogen.

Er vat niet altijd evenveel licht je ogen binnen. Als er fel licht in je ogen binnenvalt, kunnen de zintuigcellen in het netvlies worden beschadigd. Daarom moet je ook nooit recht in de zon kijken. Ik heb al vertelt dat de wimpers de ogen beschermen tegen fel licht. Bij fel licht knijp je je ogen bijna dicht. De zintuigcellen in het netvlies worden ook tegen fel licht beschermd doordat de grootte van de pupil verandert. We noemen dit de pupilreflex. Met de pupilreflex wordt de hoeveelheid licht geregeld die op het netvlies valt. Als er fel licht je ogen binnenvalt, wordt de iris groot. De pupil wordt daardoor klein. Een kleine pupil laat weinig licht door. zo worden de zintuigcellen in het netvlies beschermd tegen fel licht.

Als er zwak licht je ogen binnenvalt, wordt de iris klein. De pupil wordt daardoor groot. Een grote pupil laat veel licht door. Daardoor kun je toch zien als het bijna donker is.

Het groter en kleiner worden van de pupil wordt veroorzaakt door spieren in de iris. In de iris bevinden zich kringspieren en straalgewijs lopende spieren. De kringspieren lopen rondom de pupil. Als ze zich samentrekken, wordt de pupil kleiner. De straalgewijs lopende spieren lopen van de pupil naar de buitenkant van de iris. Als ze zich sasmentrekken, wordt de pupil groter

Weleda Ogentroost - 10 ml - Oogdruppels

Weleda Ogentroost - 10 ml - Oogdruppels kopen

Weleda Oogdruppels - 10 ml Voor maar €6,74

Bestellen

Slot

Bedankt voor het lezen van Biologie deel 2! Ik hoop dat jullie iets nieuws geleerd hebben en laat dat dan ook even weten in de reacties. Mocht je deel 1 ook nog willen lezen? Bezoek dan nog even mijn account om ook de andere focussen te zien.


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


A.Vogel Pollinosan hooikoorts - 10ml oogdruppels - Medisch Hulpmiddel

A.Vogel Pollinosan hooikoorts - 10ml oogdruppels - Medisch Hulpmiddel kopen

A.Vogel hooikoorts medicijn - 10ml Voor maar €8,24

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieMans Wildeboer


Like deze focus


Naar boven
Feedback