Login

Besparen op stookkosten

Gepubliceerd: 2014-10-11 14:17:37 | Door korting | 1161x bekeken |

Energie besparen

Besparen op stookkosten

Stookkosten nemen een belangrijk deel in van de totale energiekosten die consumenten maken. Vooral als er niet zo zuinig met het verwarmen van een woning wordt omgegaan, kunnen de kosten flink oplopen. Er zijn meerdere manieren om op stookkosten flink wat geld te besparen. De belangrijkste daarvan bespreken we in dit artikel maar we zullen je ook wijzen op alternatieve besparingsmethoden

Hoe bespaar je op energiekosten?

Stookkosten nemen een belangrijk deel in van de totale energiekosten die consumenten maken. Vooral als er niet zo zuinig met het verwarmen van een woning wordt omgegaan, kunnen de kosten flink oplopen. Er zijn meerdere manieren om op stookkosten flink wat geld te besparen. De belangrijkste daarvan bespreken we in dit artikel maar we zullen je ook wijzen op alternatieve besparingsmethoden.

 

Goed isoleren en ventileren

Voldoende ventileren wil zeggen dat er zoveel lucht wordt ververst als nodig is voor het verwijderen van het teveel aan afvalstoffen en het verlagen van de luchtvochtigheid. Het betekent dus ook het voorkomen van onnodig ventileren, omdat hierdoor extra energieverlies ontstaat. Te weinig ventileren kan leiden tot sufheid en concentratieproblemen.

Ook aan de persoonlijke isolatie kan gedacht worden door simpelweg een trui aan te trekken. Hierdoor is het bij een wat lagere stooktemperatuur ook comfortabel. 

 

Lagere temperaturen

In een goed geïsoleerde woning is 19 °C al voldoende comfortabel. Vooral vloerisolatie maakt het mogelijk om een lagere kamertemperatuur aan te houden omdat de vloer dan niet meer koud aanvoelt. Een CV installatie verbruikt meer energie om van 19 naar 20 graden te verwarmen dan bij het verwarmen van 18 naar 19 graden. Elke graad die lager gestookt wordt, leidt tot een besparing van ca. 6% per graad verlaging.  Wanneer u binnendeuren gesloten houdt, gaat de warmte niet onnodig verloren via een hal of trappenhuis. U stookt dan per vertrek. Dit is vooral van belang tijdens de opwarmfase van uw huis.  Bij aanwezigheid van een radiator in een hal of gang is het verstandig om deze in beperkte mate mee te laten verwarmen. De ruimte werkt dan als buffer bij het openen van deuren, zodat de lucht in de diverse kamers niet plotseling sterk afkoelt. 

 

Geen openhaard

Een open haard zorgt voor afkoeling van de lucht. Gebruik deze dus alleen voor de gezelligheid en niet met het idee om bij te verwarmen. Bij de schoorsteentrek gaat veel extra lucht mee naar buiten waardoor onderdruk ontstaat in huis. Daardoor wordt weer meer koude lucht van buiten aangezogen. Lokaal wordt de ruimte natuurlijk verwarmd, maar de CV zal later extra hard moeten stoken om de rest van het huis dat sterk is afgekoeld opnieuw op temperatuur te krijgen.  Aandachtspunt is ook de klep van de open haard. Deze sluit in de meeste gevallen slecht en door de natuurlijke trek gaat hiermee veel warmte verloren uit de woonkamer. Maak bijvoorbeeld een inzetstuk met daarop een isolatielaag voor de momenten dat de haard niet gebruikt wordt. 


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Open Haard

Open Haard kopen

Vond u "Besparen op stookkosten" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen
Weber Open haard

Weber Open haard kopen

Vond u "Besparen op stookkosten" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen
Kachels En Open Haarden

Kachels En Open Haarden kopen

Vond u "Besparen op stookkosten" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen
Weber Barbecues Hoes open haard

Weber Barbecues Hoes open haard kopen

Vond u "Besparen op stookkosten" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieKorting


Like deze focus


Naar boven
Feedback