Login

Utrecht opgeschrikt door poging tot ramkraak

Gepubliceerd: 2014-12-25 15:08:34 | Door WPlugers | 1795x bekeken |

Dinsdagochtend, 23 december, werd er een supermarkt in Utrecht geramd door een voertuig. De politie ontdekte het incident op de Adriaen van Ostadelaan en vermoed dat er sprake is van een ramkraak. Getuigen zagen dat de auto de tuin raakte waardoor er een redelijke schade ontstond, meldt een woordvoeder van de politie. Het voertuig stond te branden voor de supermarkt maar de inzittenden waren niet aanwezig.

Het doelwit is volgens de rechercheurs nog onduidelijk. Het zou kunnen dat de daders het op de pinautomaat in de zaak hadden voorzien. Mogelijk was het geen ramkraak maar is er sprake van een plofkraak. Daarbij worden explosieven gebruikt om de auto op te blazen in plaats van een winkel te rammen. Winkels hebben een goede toegangscontrole maar met een ramkraak is deze in sommige gevallen te omzeilen.

Aantal plofkraken is dalende

Uit berichten van onder meer NU.nl blijkt dat er minder meldingen zijn van ram- en plofkraken. In het eerste kwartaal van 2014 zijn er landelijk 6 gepleegd. Het voorgaande jaar waren dat er 129, wat neer zou komen op 32 per kwartaal. De politie legt uit dat de daling van het aantal ramkraken te verklaren is door een intensieve samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) en de banken.

Banken en pinautomaten zijn beter beveiligd waardoor het moeilijker wordt om een geldbedrag buit te maken. Daardoor wordt het minder aantrekkelijk om een plofkraak te plegen. Ook zijn er veel verdachten aangehouden op basis van vele tips. In 2013 werden er twee landelijke actiedagen gehouden en de politie kon daarbij 65 aanhoudingen verrichten.

De autoriteiten troffen daarbij ook wapens en materiaal aan waarmee plof- en ramkraken werden gepleegd. Sinds de actiedagen signaleert de politie een sterke daling in het aantal gevallen. De politie noemt deze dagen dan ook een groot succes.


Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieWPlugers


Like deze focus


Naar boven
Feedback