Login

10 spraakmakende viral video's op YouTube

Gepubliceerd: 2013-09-13 19:58:29 | Door Pieter ten Cate | 3694x bekeken |

Viral video's zijn de rage van deze tijd

Meer bezoekers dan ooit tevoren naar je website of YouTube kanaal. Dat is wat zogenaamde viral video's voor je kunnen betekenen. Dagelijks worden er miljoenen video's geüpload wereldwijd. Sommige video's springen er uit en behalen wereldwijd succes en komen zo onder de aandacht van miljoenen mensen.

Wereldwijde bekendheid dankzij een video?

In dit artikel nemen we een kijkje naar 10 spraakmakende YouTube video's van de afgelopen paar jaar. Hier kijken we vooral naar een aantal verschillende genres, en zijn er hopelijk een aantal videos die je nog niet eerder zag.

De kracht van viral video's kan veel doen voor je bekendheid of bedrijfsnaam. Geen wonder dat iedereen op zoek is naar de geheime formule achter het viral gaan van een video. Vooralsnog zou ik zeggen dat veel afhangt van de originaliteit en knuffelfactor van de video.


Emmanuel Hudson - Questions

24,441,599 views op Youtube

Dat je je hiphop carrière kan boosten met een viral video, bewijzen deze twee heren met deze hilarische rap clip die gefilmd is in hun auto. Dit is het boegbeeld dat je met weinig middelen, een enorme hoeveelheid aan mensen kunt bereiken dankzij het video platform YouTube.

In de clip legt de ene broer aan de andere uit hoe de verstandhouding ligt tussen mannen en vrouwen, als het aankomt op controlerend gedrag. Met een komische impersonatie van zowel de vrouwelijke alsook de mannelijke rol in een discussie over vertrouwen en het hebben van vragen, kregen de broers veel aandacht met het nummer "Questions".


Een origineel huwelijks aanzoek

24,546,426 views op Youtube

Het leuke aan zelf geproduceerde en gemaakte online filmpjes, is het feit dat je een kijkje kan nemen in het leven en de creatieve ideeën van anderen. Hierbij is er een duidelijk onderscheid te maken tussen mensen die zelf met een origineel idee komen, en mensen die simpelweg een andere video proberen na te maken.

De makers van dit filmpje presenteerde de allereerste Live Lip-dub huwelijksaanzoek in de wereld. Onder het mom van een diner met zijn ouders, lokte de bedenker van de video zijn vriendin naar het huis van zijn ouders. Eenmaal aangekomen werd zijn vriendin door zijn broer in de achterbak van een open Honda gezet, waarna er op een romantisch nummer, er een wel heel origineel uitgevoerd huwelijksaanzoek in gang wordt gezet.


KONY 2012 - Invisible Children

98,370,537 views op Youtube

Dat video's niet alleen succes "viral" gaan wanneer het een grappig of muzikaal thema heeft, bewees deze spraakmakende video van Invisible Children. Invisible Children is een vrijheidsorganisatie die volledig is opgericht door vrijwilligers. Het doel van de campagne is het verbeteren van de leefomstandigheden in Oeganda.

Dat ook langere video's toch de kijker kunnen boeien en inspireren blijkt met de in 2012 verschenen video "Kony 2012". Hierin doet de oprichter van de organisatie een oproep naar de wereld, tot het mogelijk maken van de arrestatie en vervolging van massamoordenaar en dictator Joseph Kony.

Mede dankzij het succes van deze video is de organisatie enorm gegroeid en was het ineens mogelijk om de hele wereld te bereiken met hun verhaal. Op zowel internationaal niveau werden regeringen en media gedwongen om aandacht te schenken aan de barre omstandigheden in Oeganda.


Dove Real Beauty Sketches

61,200,344 views op Youtube

Dat je op internationaal niveau een succesvolle reclame campagne kunt uitrollen via YouTube wordt verduidelijkt met de reclame campagne van Dove's "Real Beauty Sketches". Dankzij een uniek concept weten ze mensen over de gehele wereld te raken met de verschillen tussen hoe we ons zelf zien, en hoe anderen ons zien.

De oud forensische artiest van de FBI Gil Zamora, maakt schetsen van het gezicht van de mensen in de video op basis wat ze over zichzelf te zeggen hebben. Door dit in contrast te zetten tegen hoe anderen hun zagen komt mooi naar voren dat een positief zelfbeeld erg belangrijk is.


PSY - GANGNAM STYLE

1,862,559,318 views op Youtube

Wellicht wel het meest bekende voorbeeld van een succesvolle viral video in de afgelopen jaren. De hit van Psy kwam volledig uit het niets, en introduceerde de wereld met een nog vrij onbekende muziek stijl. Met "Gangnam style" behaalde de artiest onmiddellijke wereldfaam, een nummer één hit en het gemakkelijkste danspasje sinds de "Macarena".

De videoclip is wellicht de meest besproken YouTube video ooit gemaakt, en word inmiddels gezien als boegbeeld voor het concept van "viral video's". "Gangnam Style" is één van die zeldzame video's die je herhaaldelijk kunt bekijken, en waarin je telkens weer andere grappige dingen opvallen.

Inmiddels is de video de meest bekeken video in de geschiedenis van YouTube en heeft hij de één miljard views ruimschoots gepasseerd en is hard op weg naar de 2 miljard views. Dit is behoorlijk indrukwekkend te noemen, aangezien de meeste mensen slechts 5 woorden van het nummer kunnen verstaan.


Rickroll'd

69,732,600 views op Youtube

De grap gaat als volgt: je krijgt een bericht of e-mail met een link naar iets dat heel tof lijkt. Als je er echter op klikt, krijg je de zanger Rick Astley te zien met het nummer "Never Gonna Give You Up" uit 1987. De grap ontstond op het online forum "4Chan" waar iemand de nieuwe trailer van een computerspel beloofde, en in plaats daarvan de lezer naar Astley's nummer doorverwees.

Dit type grap, die inmiddels Rickrollen word genoemd, was een ware hype in 2008. Rick Astley was dat jaar populairder dan ooit tevoren, en heeft uitgebreid kunnen genieten van de vruchten die deze viral video hem heeft gebracht.


Baby & me - Evian

69,169,714 views op Youtube

Begin dit jaar kwam het waterconcern Evian met een originele video die enorm veel mensen wist te enthousiasmeren en te vermaken. De baby factor in deze video, markeert een stroming binnen YouTube, waarin ouders miljoenen "grappige" video's van hun kind op het internet plaatsen.

De baby's in deze clip, hebben er absoluut aan bijgedragen dat de video zo vaak is gedeeld en uiteindelijk bekeken. Deze film benadrukt maar weer, dat een goede viral video, een video is die meerdere doelgroepen tegelijk aanspreekt. Met zekerheid kunnen we stellen dat dit de meest populaire reclame ooit was van de grote multinational.


Somebody that I used to know - Walk off the Earth

155,811,551 views op Youtube

Sommige video's zijn slaan enorm aan omdat er simpelweg iets opmerkelijks wordt laten zien. In deze cover van het nummer "Somebody that I used to know" van Gotye, zie je maar liefst vijf mensen één gitaar bespelen.

Deze videoclip betekende de definitieve doorbraak voor het YouTube kanaal van de artiesten, wat sindsdien nog veel meer originele video's heeft geproduceerd. YouTube levert inmiddels aan veel mensen een baan in de vorm van het kunnen leven van de opbrengsten van de hoeveelheid views.


Charlie Bit My Finger

628,543,540 views op Youtube

Dit grappige filmpje stond online lange tijd in de schijnwerpers zonder enige context. In het filmpje bijt het ene broertje de ander in de vinger. Inmiddels bereikt de familie nog steeds duizenden bezoekers dankzij hun veel bekeken video.


Call Me Maybe - Chatroulette Version

11,614,667 views op Youtube

Nadat veel mensen aan de loop gingen met het nummer "Call me maybe" van Carly Rae Jepsen, besloot ook comedian en YouTube bekendheid Steve Kardynal een poging te wagen. Gebruik makend van het populaire online platform Chat Roulette, playbacked de zanger het nummer terwijl hij al schuddend zijn chatgenoten vermaakt.

Het feit dat je vermaakt word met twee schermen, maakt het soms wat lastig te kiezen, omdat zowel het optreden alsook de reacties hierop erg vermakelijk zijn. Chat Roulette was lange tijd enorm populair omdat je met random mensen kon chatten, en kon verder zappen als je chatpartner niet beviel.

Lees nu ook mijn artikel over de 20 meest gedeelde advertenties van 2013.


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


GoPro HD Hero 3 - Black Edition

GoPro HD Hero 3 - Black Edition kopen

Film je eigen YouTube filmpjes met deze geweldige camera voor on the go. Deze camera word tegenwoordig veel gebruikt bij auto scènes in Hollywood.

Bestellen
GoPro HD Hero 3 - White Edition

GoPro HD Hero 3 - White Edition kopen

De HERO3: White Edition heeft dezelfde hoge prestaties specs als de Oorspronkelijke HD HERO camera die hij vervangt, maar deze wordt geleverd met ingebouwde Wi-Fi, nieuwe UI en is 30% kleiner en 25%

Bestellen
GoPro 3D System

GoPro 3D System kopen

Waren de opnames in 2D al spectaculair, wacht dan maar totdat je het in 3D ziet!

Bestellen
GoPro LCD BacPac

GoPro LCD BacPac kopen

GoPro LCD BacPac, ideaal om je camera mee af te stellen en je opnames op af te spelen. Wordt geleverd inclusief LCD deur behuizing.

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback