Login

Kleuren bepalen sfeer

Gepubliceerd: 2014-06-30 11:37:47 | Door freekkanters | 1130x bekeken |

Waarom is kleur zo belangrijk?

Wanneer je een ruimte in je woning opnieuw wilt inrichten zal je misschien al snel denken aan enkel de soorten meubels of woonaccessoires. Het is echter ook belangrijk te bedenken wat voor kleuren je wilt gaan gebruiken. Kleuren zijn immers in een ruimte erg belangrijk voor sfeer maar ook gevoel en effect. daarom hier enkele basisregels welke je zelf ook toe kunt passen wanneer je een ruimte of zelfs gehele woning onder handen gaat nemen.

Tips voor het kleurgebruik

Gekleurde meubels

Bij het kiezen van kleuren in een ruimte gaat het uiteraard niet alleen om de kleuren welke je op de muren terug zal zien. ook het kleurgebruik in het interieur zelf kan veelbepalend zijn. Denk aan gekleurde meubels, kussens, schilderijen en andere woonaccessoires. Belangrijk is om altijd twee of drie hoofdkleuren te kiezen naast bijvoorbeeld één neutrale kleur als wit. Gebruik zeker niet te veel kleur omdat een ruimte dan erg druk kan lijken. Natuurlijk hoeft niet alles passend te zijn bij elkaar je kunt bijvoorbeeld ook één in het oog springende design stoel in het interieur verwerken welke er met zijn kleuren echt uit springt of juist één schilderij ophangen welke helemaal in contrast staat met de rest van het interieur. Zorg er in ieder geval voor dat je een bepaalde stijl aan houdt, wanneer je er niet uit komt is het slim een moodboard te maken. Zo kun je bij twijfel altijd weer even kijken of je de juiste keuze maakt.


Kleur en licht

Kleuren zijn kleuren omdat deze op een bepaalde manier het licht weerkaatsen. Zo weerkaatst wit het licht het beste en zwart het minste. Wanneer je veel wit gebruikt lijkt een ruimte groter en door veel zwart te gebruiken lijkt een ruimte veel kleiner. Wanneer je dit weet kun je ook wel raden dat het kleurgebruik dus ook belangrijk is voor het optische in een kamer. Wanneer je een grote kamer hebt waar veel natuurlijk licht in valt is het minder ingrijpend om een donkerdere kleur te gebruiken, echter wanneer je een kleine ruimte met weinig natuurlijke lichtinval hebt kun je het beste lichte kleuren gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld één muur een kleur wilt meegeven is het belangrijk om te kijken wat voor functie een ruimte heeft. Ga bijvoorbeeld in de keuken of badkamer voor een actieve kleur en in de slaapkamer of woonkamer juist voor een kleur welke rust geeft.


Kleurtemperatuur

Iedere kleur heeft een bepaalde gevoelstemperatuur. Zo is lijkt het warmer in een kamer welke rode kleuren heeft in vergelijking met een kamer welke blauwe, koele kleuren heeft meegekregen. Wanneer je ergens vaak bent is het ook aan te raden om niet te experimenteel te zijn met kleuren. Dit kan natuurlijk wel in ruimtes als bijvoorbeeld de werkkamer of de gang. Kies anders sneller voor een kleur welke rust of harmonie uitstraalt.


Hoog plafond

Naast de afmeting in de oppervlakte is, en lijkt, een kamer ook groter wanneer deze hoger is. Je kunt het plafond optisch hoger laten lijken door deze een koele tint mee te geven,. Daarnaast zorgt ook het gebruik van verticale strepen dat het plafond hoger is. Natuurlijk geldt het omgekeerde om bijvoorbeeld een grote kamer met een hoog plafond wat meer sfeer en gezelligheid te geven door het plafond in een warme tint te verven of door horizontale strepen te gebruiken.


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


2000 Kleur Combinaties

2000 Kleur Combinaties kopen

Vond u "Kleuren bepalen sfeer" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen
Kleuren kiezen

Kleuren kiezen kopen

Vond u "Kleuren bepalen sfeer" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen
Interieur in kleur

Interieur in kleur kopen

Vond u "Kleuren bepalen sfeer" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieFreekkanters


Like deze focus


Naar boven
Feedback