Login

DEGUSTATIEBIEREN: STORMACHTIG GENIETEN

Gepubliceerd: 2014-11-19 12:09:13 | Door Events | 994x bekeken |

DEGUSTATIEBIEREN: STORMACHTIG GENIETEN

Als de winterklok de zomertijd heeft verdrongen, komen de ‘degustatiebieren’ op tafel. Bieren van hoge gisting die je drinkt als wijn, vol en rond van smaak. Stevige brouwsels die horen bij storm, regen en de warmte van het café. Geen doordrinkers, maar hogeschoolbieren, waarin je het vakmanschap van de brouwmeester proeft.

Als de winterklok de zomertijd heeft verdrongen, komen de
‘degustatiebieren’ op tafel. Bieren van hoge gisting die je
drinkt als wijn, vol en rond van smaak. Stevige brouwsels die
horen bij storm, regen en de warmte van het café.
Geen doordrinkers, maar hogeschoolbieren, waarin je het
vakmanschap van de brouwmeester proeft.

Wij schuiven aan bij Els van der Linden van biercafé 
In de Wildeman in Amsterdam. Verscholen in de Kolksteeg ademt dit bruine lokaal met honderden bierattributen de ideale sfeer om speciaalbieren te proeven.
Voor bezoekers die optimaal willen genieten van de geuren en kleuren van mooie brouwsels is zelfs een ruim rookvrij gedeelte aanwezig.
Els kiest uit het indrukwekkende assortiment van In de Wildeman twee degustatiebieren uit het Interbrew-pakket: de Leffe Radieuse en de Hertog Jan Grand Prestige. De Radieuse (8,2 procent alc.) is herfstbruin, smaakt vol en zacht en heeft een licht zoetje.
De Grand Prestige behoort met 10 procent tot de zwaarste bieren van Nederland. Donkerbruin en stevig, met een bijzondere volle smaak met zoete en bittere accenten.
Andere typische degustatiebieren van Interbrew zijn o.a. het goudgele, zoetig zachte Hertog Jan Winterbier (9% alc.) en de
mysterieus donkere Verboden Vrucht (8,8%) van Hoegaarden.


Herfst- en wintersmaken
,,Als de dagen korter worden en de schemering eerder invalt, neemt de vraag naar deze zwaardere bieren toe’’, vertelt Els. 
,,De smaken passen bij de herfst en de winter, zoals het bokbier. Dit zijn bieren die je drinkt als een mooie Bourgogne, niet om je dorst te lessen, maar om te genieten. Je ruikt, walst het bier door het glas, neemt een slokje en laat het door je mond rollen.’’
Uitgangspunt bij In de Wildeman is dat de kasteleins de zware speciaalbieren zelf uitschenken. Vooral als ze merken dat gasten geen geoefende drinkers van degustatiebieren zijn. ,,De bieren hergisten op fles en daardoor kan depot ontstaan. Als je de fles meteen leegschenkt, loopt het gist mee het glas in. 
Daar houdt niet iedereen van, want dat gist geeft het bier een extra bittere smaak. Verder kan het overigens geen kwaad.’ 
Belangrijk is het bouwen van een mooie schuimkraag. 
Het koolzuurgehalte bepaalt daarbij het schenktempo. 
Hoe meer koolzuur, hoe lager het tempo. Zorg er ook voor dat het bier op de juiste temperatuur wordt geserveerd. Voor de meeste degustatiebieren geldt een adviestemperatuur van circa 10 graden.
Om de beleving compleet te maken, kunnen bij de degustatiebieren passende hapjes worden geserveerd. Vooral kaas laat zich goed en
gemakkelijk combineren met de volle ronde smaken.

Wil jij dit hapje eens proeven, doe dat dan op dit festival.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieEvents


Like deze focus


Naar boven
Feedback