Login

De diverse paardrijdisciplines

Gepubliceerd: 2016-03-10 00:04:02 | Door tempesta | 763x bekeken |

Introductie

Binnen de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie kun je verschillende disciplines van de paardensport beoefenen.

De diverse paardrijdisciplines

De bekendste zijn waarschijnlijk het springen en de dressuur met paarden. Bij het springen moet er zo snel mogelijk een hindernisparcours worden doorlopen. Strafpunten worden verrekend in tijd. Bij dressuur draait het om gehoorzaamheid en bewegingstraining van het paard. Vooral bij een kür op muziek lijken paard en ruiter samen een dans uit te voeren, die van beide veel kunde en discipline vergt. Maar er zijn nog veel meer disciplines binnen de paardrijsport. Eigenlijk is er voor ieder wat wils.

 

Mennen

Een apart onderdeel van het paardrijden is het mennen. Hierbij zit de ruiter niet op het paard zelf, maar bestuurt hij of zij een koets of een wagen. Het rijtuig wordt voortgetrokken door een of meerdere paarden. Het aantal paarden bepaald de benaming; enkelspan, tweespan of dubbelspan, vierspan of trojka. Deze manier van paardrijden draait vooral om behendigheid. Er moet een bepaald parcours worden afgelegd, waarbij de koetsier de paarden om kegels heen moet leiden. Een andere variant van het mennen is de mendurance, waarbij een bepaalde route van maximaal 100 kilometer moet worden afgelegd. Hierbij draait het vooral om uithoudingsvermogen.

 

Rensport

Het onderdeel van de paardensport wat misschien wel het meest tot de verbeelding spreekt, is de rensport. Draverijen op prestigieuze renbanen, waar het publiek in mooie kledij is uitgedost en geld wordt ingezet op de winnaar van de race vormen een bekend decor in menig film. Jockeys die hun paard aansporen, favorieten die luid worden aangemoedigd. De rensport is ook buiten de bioscoop een spannende sport om naar te kijken. Er worden weliswaar verschillende rassen gebruikt, maar de Volbloed is op nagenoeg alle afstanden het snelste ras. Op de Nederlandse renbaan Duindigt wordt met Engelse en Arabische Volbloeden gerend.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieTempesta


Like deze focus


Naar boven
Feedback