Login

Uw website zoekmachine vriendelijk maken – website structuur

Gepubliceerd: 2013-10-05 17:05:06 | Door Pieter ten Cate | 1707x bekeken |

Uw website zoekmachine vriendelijk maken – website structuur

Goed gevonden worden in Google is meer dan alleen pagina’s vullen met content die grote hoeveelheden zoekwoorden bevatten. Een van de belangrijkste factoren die meetellen bij het krijgen van hoge ranking binnen zoekmachines, is de structuur en indexatie mogelijkheden van uw website. Dit betekend dat je ervoor zorgt dat zoekmachines in staat zijn om de individuele pagina’s van de website gemakkelijk kunnen bereiken.

De crawlability van uw website

Zoekmachines gebruiken zogenaamde “spiders” om de inhoud van uw website te lezen en te bekijken. Het proces van het afzoeken van een website naar alle pagina’s word crawlen genoemd. Hierbij zijn twee factoren erg belangrijk:

  • De mate waarin alle links op de website een juiste verwijzing doen naar andere pagina’s.
  • Of alle pagina’s op de website te bereiken zijn in 2 tot 3 kliks vanaf de homepagina.

Hyperlinks op uw website

Veel sites hanteren nog altijd een niet standaard link structuur, als het aankomt op interne links. Je komt bijvoorbeeld vaak links tegen die zijn verwerkt in Flash-bestanden, waardoor het onnodig moeilijk is om de website op een juiste manier te indexeren.

Javascript en Flash zijn niet per definitie slecht, maar ze zijn nou eenmaal minder zoekmachine vriendelijk als een reguliere verwerking met HTML en CSS. Ondanks het feit dat Google de afgelopen jaren steeds beter is geworden in het uitlezen van Javascript of Flash-code, is een dergelijke codetaal verre van optimaal te noemen.

Aangezien de ranking van een pagina in Google deels wordt bepaald met behulp van links, dient het kiezen of gebruiken van een optimale codetaal een hoge prioriteit te hebben. Ga dus na of uw website gebruik maakt van de bovenstaande codetaal, wanneer u de linkstructuur van uw website wilt verbeteren.

De originele “href” html labels zijn nog altijd de beste manier om links aan te duiden op uw website.

De afstand vanaf de homepagina

Vanuit een ideaal standpunt gezien wilt u dat de bezoekers iedere pagina van uw website in maximaal twee tot drie stappen of kliks kunnen bereiken. Des te meer kliks het kost om een pagina te bereiken, des te lager de kans is dat de zoekmachines die pagina snel en correct indexeren.

De populaire en veelgebruikte sitemaps zijn een goede manier om een verwijzing te doen naar alle of de meeste pagina’s van uw website binnen 2 kliks. Dit is zowel voor zoekmachines en uw bezoekers van groot belang.

Door het verminderen van het aantal kliks van de homepagina naar een willekeurige pagina, verbeterd de usability van uw website.

Ondanks het feit dat sitemaps zoekmachines helpen met het correct indexeren van een website, is het belangrijk dit niet als totaal oplossing te zien voor de structuur van uw website. Door een goede en volledige linkstructuur op uw website te hanteren zijn zowel uw bezoekers alsook zoekmachines enorm geholpen.

Het belang van link populariteit

In veel gevallen geniet de homepagina de hoogste link populariteit van alle pagina’s van uw website. Dit komt omdat de meeste inkomende links naar uw site verwijzen naar de homepagina. De overige pagina’s van de website ontlenen vervolgens hun link populariteit vanaf de homepagina dankzij het zogenaamde “trickle down” proces.

Omdat een sitemap alleen maar een beperkte link populariteit geniet en dus kan doorgeven, is het belangrijk om een goede linkstructuur op de homepagina te verzorgen. Om optimaal gebruik te maken van de link populariteit van uw website is het belangrijk dat zoekmachines en bezoekers elke pagina van de website kunnen bereiken binnen 2-3 klikken.

Een overzichtelijke structuur waarbij er dus maximaal 3 lagen qua url’s aanwezig zijn, bevorderd de indexatie van de website.


Deel:

Focus gerelateerde producten


Verleiden op internet

Verleiden op internet kopen

Uit de psychologie blijkt dat het verrassend simpel kan zijn om klanten te verleiden. Meestal gaat het namelijk ongemerkt. Maar hoe zorg je ervoor dat je website het onbewuste brein van...

Bestellen
Basisgids Uw website in de top 10 van Google

Basisgids Uw website in de top 10 van Google kopen

Informatie opzoeken en aankopen doen, gebeurt tegenwoordig massaal op internet. Een interessante website is onmisbaar voor grote en kleine bedrijven, organisaties, clubs en verenigingen.

Bestellen
Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie kopen

Dit boek over zoekmachineoptimalisatie is geschreven voor mensen die zelf hun website willen optimaliseren. Het schrijven van goede teksten neemt daarbij een belangrijke plaats in.

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback