Login

Inspiratie opdoen voor het schrijven van online artikelen

Gepubliceerd: 2014-01-02 14:39:15 | Door Pieter ten Cate | 2965x bekeken |

Inspiratie opdoen voor het schrijven van online artikelen

In dit artikel behandel ik een aantal tips bij het bedenken en schrijven van artikelen voor uw blog of website. Ik ben al een tijdje actief als schrijver van online artikelen voor diverse websites waaronder foogli. Hierbij heb ik zelf weinig last van te weinig inspiratie tijdens het schrijven van mijn artikelen. Ik hoor echter steeds vaker dat mensen het erg moeilijk hebben met het krijgen van ideeën voor een leuk onderwerp of perspectief. Om deze reden ga ik in dit artikel in op een aantal manieren waarop je iedere keer weer de inspiratie vind die je nodig hebt voor het schrijven van online artikelen.

Ideeën en inspiratie opdoen zonder te forceren

Het is niet nodig om urenlang naar een leeg scherm te staren en uren van je tijd te verdoen met het bedenken van geschikte onderwerpen voor een artikel. Door de tips en principes te hanteren die ik omschrijf in dit artikel, ben ik er van overtuigd dat ook jij nooit meer zonder inspiratie komt te zitten! Bezoek zo nodig dit artikel meerdere malen op het moment dat je weer vast komt te zitten. Gebruik bijvoorbeeld de toetsencombinatie Crtl+D om deze pagina als bladwijzer toe te voegen.

Hoe je inspiratie opdoet voor het schrijven van artikelen

Inspiratie opdoen voor het schrijven van online artikelen

Ideeën voor het bedenken en schrijven van artikelen


1 Seizoensgebonden artikelen. In een kalenderjaar zijn er vaak feestdagen, jaargetijden of evenementen die in de belangstelling staan. Een aantal favorieten onder schrijvers zijn bijvoorbeeld Kerst, Sinterklaas en Pasen. Het mooie van deze seizoensgebonden thema's of onderwerpen is dat je ze ieder jaar weer deels kunt hergebruiken of met elkaar kunt linken.

Bij het hergebruiken van een artikel is het uiteraard wel belangrijk om de inhoud van deze up-to-date te maken. Ook zijn er nieuwere "feestdagen" of periodes waar je op kunt inhaken met je onderwerpen zoals Movember of Borstkanker-dag. Onderwerpen gerelateerd aan horoscopen en dierenjaartallen zijn uiteraard ook nog een alternatief voor seizoens- gebonden artikelen.

2 Schrijf over dingen waar je iets vanaf weet. Wat zijn jouw interesses of welke kennis heb jij die het waard zijn om gedeeld te worden met anderen? Door te schrijven over de onderwerpen waar je iets vanaf weet hoef je minder onderzoek te verrichten, wat het schrijven uiteraard vergemakkelijkt. Houd daarom een lijstje bij van de onderwerpen waar jij affiniteit mee hebt en dus met enthousiasme over kunt schrijven. Je zult snel genoeg merken dat de grote van je lijst steeds meer zal groeien, omdat je steeds meer onderwerpen zult ontdekken die je leuk vind.

3 Kijk eens achterom. Wanneer je al artikelen hebt geschreven in het verleden, doe je er goed aan om af en toe te bekijken welke artikelen het meest populair waren of zijn. Door hierna te kijken kun je vaak een goede indruk krijgen van zoekwoorden die mensen gebruiken om je artikelen te vinden. De resultaten van een dergelijke zoektocht zijn vaak erg verrassend en zijn vaak anders dan je zou verwachten. Gebruik de zoekwoorden en onderwerpen van je succesvolle artikelen als basis voor een nieuw artikel idee.

4 Ga er op uit. Het is moeilijk om ideeën op te doen als je altijd op dezelfde plekken bent en vaak dezelfde mensen spreekt. Door er op uit te gaan en nieuwe ervaringen op te doen, zal je vaak bepaalde onderwerpen van verschillende standpunten gaan bekijken. Je kunt uiteraard ook via sociale media de interactie aangaan over bepaalde onderwerpen. Door te kijken naar de vragen die men stelt kun je bijvoorbeeld de oplossing geven op deze vragen met een artikel. Wanneer je de vragen die je tegenkomt te verzamelen op een plek waar je altijd en overal bij kunt, krijg je al snel een lijst met ideeën voor het schrijven van relevante artikelen.

5 Schrijf een review. Het schrijven van recensies van een product is een veelgebruikte manier om geld te verdienen via affiliate marketing. Ondanks het feit dat veel mensen dit type artikelen misbruiken, zijn er ook veel schrijver die wel een interessante en informatieve review of recensie schrijven over bepaalde producten. In een tijd waar iedereen producten wil vergelijken en hierover zoveel mogelijk wil weten, zijn deze reviews nog steeds erg populair. Schrijf uiteraard alleen reviews en recensies over de producten die je zelf echt hebt getest, om de informatieve waarde te behouden. Gebruik in je artikel de pro's en con's om een overzichtelijk beeld te schetsen van het betreffende product.

Zie het schrijven van artikelen als avontuur

Inspiratie opdoen voor het schrijven van online artikelen

6► Schrijf een top 10. Lijsten met een vorm van ranking doen het nog altijd erg goed op het internet. Mensen houden van lijsten omdat ze gemakkelijk en snel de items kunnen vinden die het beste bij hun passen. Daarnaast is het schrijven van een lijst gemakkelijk en snel te doen omdat de verschillende items vaak al inhoud genoeg bieden aan je artikel. Het mooie is dat je eigenlijk binnen alle mogelijke onderwerpen wel een lijst kunt verzinnen die relevant is voor je doelgroep of onderwerp.

7► Ga het avontuur aan. Heb jij altijd al willen wildwater raften of paardrijden op het strand? Probeer dit soort avontuurlijke dingen dan eens uit en deel je ervaring met anderen! Lezers en bezoekers die ook deze activiteit willen gaan doen zijn vaak erg geïnteresseerd in de achterliggende feiten en ervaringen van iemand anders. Door je ervaring tot in detail te beschrijven biedt je je lezers een informatief artikel met toegevoegde waarde.

8► Gebruik quotes als inspiratiebron. Veel mensen putten kracht en inspiratie uit quotes van bekende of slimme mensen. Iedere quote kan in principe als basis worden gebruikt voor het schrijven van online artikelen. Door de kern van een beroemde quote te gebruiken als basis voor je artikel krijg je een inspiratievolle en veelzeggend onderwerp. Door een bevestiging of ontkrachting te geven van een bepaalde quote kun je de dialoog aangaan met lezers aangaan, wat vaak tot leuke discussies luidt. Wanneer je de kern van de quote relateert aan het onderwerp waar je over wilt schrijven krijg je vaak een uniek en verrassend artikel.

9► Maak een mindmap. Mindmappen is een goede tactiek voor het genereren van ideeën waar je normaal gesproken niet gelijk opgekomen zou zijn. Begin je sessie met het plaatsen van je onderwerp in het midden van vel papier of whiteboard. Trek vanuit het onderwerp pijlen naar gerelateerde onderwerpen en subcategorieën waar je iets over wilt zeggen. Licht vervolgens deze sub-items weer toe met relevante kreten en zoekwoorden.
Door deze methoden te gebruiken kun je veel onderwerpen bedenken waar je niet direct zou zijn opgekomen.

Mindmapping

Mindmapping kopen

In dit boek vindt u verschillende denktechnieken die het creatieve denkvermogen verhogen. Het behandelt onder meer brainstorming, brainwriting en Mind Mapping®. Vooral deze laatste techniek staat centraal omdat ze heel efficiënt is gebleken om complexe problemen op te lossen, ideeën te structureren en nieuwe projecten te plannen.

Bestellen

Manieren om tijd te besparen bij het schrijven

10 Hergebruik je artikelen. Het gebruiken van eerdere artikelen is een goede manier om je wellicht verouderde artikelen nieuw leven in te blazen. Je kunt hierbij het hele artikel herschrijven of een gedeelte te gebruiken als basis voor een geheel nieuw artikel. Het bekijken en bekritiseren van je oude artikelen op zichzelf resulteert vaak al in goede ideeën voor nieuwe artikelen.

11 Schrijf een interview. Het houden van interviews is een ideale manier waarop je een goede basis kunt creëren voor een artikel. Door het stellen van goede en kritische vragen kun je een interessant artikel schrijven en eventueel zelfs meeliften op de bekendheid van de geïnterviewde persoon. Ga maar eens op zoek naar bekende mensen bij je in de buurt die van doen hebben met de onderwerpen waar jij over wilt schrijven.

12 Gebruik je eigen levenservaring. Om inspiratie te vinden voor het schrijven van artikelen hoef je niet per sé ver te zoeken. Je kunt de uitdagingen en problemen in je eigen leven vaak goed gebruiken als inspiratie bij het schrijven van een artikel. Door in je artikel verder in te gaan op het probleem en de oplossing(en), kun je je lezers/bezoekers helpen aan een antwoord op hun vragen. Zo stel je mensen in staat om van jouw ervaringen en eventuele fouten te leren.

13 Daag jezelf uit. Zoals eerder gezegd is het vaak handig om te schrijven over onderwerpen waar je zelf iets vanaf weet. Het is echter ook wel eens goed om te schrijven over onderwerpen waarvan je weet dat lezers ze willen lezen. Door relevante en betrouwbare informatie bij elkaar te zoeken kom je al snel veel te weten over een bepaald onderwerp. Wanneer je in je artikel verwijst naar een betrouwbare en informatieve bron over het onderwerp, weet je zeker dat je artikel van toegevoegde waarde is voor je lezer. Daarnaast hoef je zo zelf niet alle informatie te verschaffen. Zo bespaar je de lezer veel tijd omdat je het voorwerk al hebt gedaan.

14 Hoe doe je... Een artikel waarin word ingegaan op hoe je iets moet doen of maken is een geweldige informatieve manier om leuke artikelen te schrijven. Door het aanhouden van een stap voor stap structuur, voorzie je je lezers van een overzichtelijke en duidelijk uitleg hoe je iets moet/kunt doen. Vaak zijn de dingen die jij interessant of belangrijk vind ook relevant voor anderen. 

The 4-Hour Chef

The 4-Hour Chef kopen

The 4-Hour Chef isn’t just a cookbook. It’s a choose-your-own-adventure guide to the world of rapid learning.

Bestellen

Succesvol schrijven en verdienen...

Zoals je weet valt er veel geld te verdienen met het schrijven van online artikelen. Daarnaast is het een geweldige manier om je kennis te delen en gelijkgezinden te ontmoeten. Het schrijven van artikelen op foogli geeft helemaal veel voldoening omdat je op verschillende manieren geld kunt verdienen. Daarnaast blijft artikel-marketing een goede manier om mensen naar je website te krijgen en je Pagerank te verhogen.

Neem altijd een blocknote met je mee om spontane ideeën niet verloren te doen gaan. Zo heb je altijd een relevante lijst met onderwerp die je kunt gebruiken om over te schrijven. Houdt hierbij ook rekening met wat de lezers van je blog of website interessant vinden, en geeft ze wat ze willen.

Ik hoop dat je wat hebt aan de tips en opmerkingen in dit artikel. Laat daarom een reactie achter als je wat wilt delen. Alvast bedankt!

Afbeeldingen afkomstig van Pixabay.com


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Accidental Genius

Accidental Genius kopen

There are extraordinary ideas inside your head but you're blocking them. Left to it's own devices, your brain shies away from the unfamiliar and unconventional. To grab the treasure in your mind, you have to distract your brain. For Mark Levy, the answer is freewriting.

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback