Login

Heeft Google binnenkort haar eigen stad?

Gepubliceerd: 2014-03-03 11:50:50 | Door Pieter ten Cate | 1264x bekeken |

Heeft Google binnenkort haar eigen stad?

Hoe je als bedrijf een stad toe-eigent

Van tijd tot tijd voelt het alsof Google de wereld aan het overnemen is. Waar je ook kijkt, overal kom je weer een product of dienst tegen waarbij het bedrijf betrokken is. In de Amerikaanse stad Moutain View in de staat Californië gaat dit net een stapje verder. Dit is de plek waar Google haar hoofdkantoor heeft gevestigd genaamd Googleplex. Twee weken geleden kreeg Google toegang om haar eigen vliegveld in de achtertuin van het complex te gaan realiseren.

Een vliegveld in de achtertuin

Hoewel Google grootse dromen heeft, lijkt het er niet op dat het bedrijf zich gaat wagen aan de luchtvaartindustrie. Wel is het de afgelopen tijd erg actief met het bouwen van robots en zelf rijdende auto's. Google slokt langzamerhand de gehele omgeving van het Googleplex op, simpelweg omdat het bedrijf ongelofelijke constante groei aan het doormaken is. Elk deel van het gebied dat de internetgigant opslokt van de stad wordt voorzien van imago versterkende ontwerpen en bouwwerken. Deze nieuwste aakoop wordt gezien als strategische aankoop voor toekomstige plannen.

In '99 verhuisde Google met haar 50 werknemers naar Bayshore Parkway in Moutain View. Slechts vijftien jaar later is het de grootste werkgever in de stad die concurrenten als Microsoft en LinkedIn overschaduwd. Het bedrijf biedt een baan aan bijna 10% van alle werknemers in de stad en bezit ondertussen bijna 11% van het belastbare eigendom in de stad. Oftewel, Google bezit al meer dan 10% van de bedrijfspanden van de stad. En dit gaat alleen nog maar groeien de komende jaren.


Heeft Google binnenkort haar eigen stad?

Google een vetpot voor de lokale regering en regio?

Al met al levert de exponentiële groei van Google relatief maar weinig op voor de stad en regio. Ambtenaar Kasperzak verteld dat hij zichzelf een trotse buurman van Google voelt, maar onderstreept wel dat het de stad minder oplevert dan je wellicht zou verwachten. Zo wordt er geen omzetbelasting gerekend op de reclameopbrengsten van het zoekmachinebedrijf en wordt er niets verdiend op de gratis maaltijden die het bedrijf voorschotelt aan haar werknemers. Ook al is de aanwezigheid van het bedrijf goed voor de waarde van het ontroerend goed, de stad krijgt er minder voor terug dan iedereen zou verwachten.

Inmiddels is Google de oorzaak van een groot deel van de hoeveelheid verkeer in de stad en huurt het bedrijf vrijwel alle gebouwen ten noorden van Highway 101: North Bayshore. Dit gebied is de belangrijkste verkeersader die Mountain View verbind met de rest van de welbekende San Francisco Bay Area. Langzaam aan zien we het gebied dichtslibben met eigendommen en het verkeer dat hier in meegaat. De Centrale hub van Google wordt zo afgesneden van de wereld.

Terwijl dit alles plaatsvindt is er geen teken van vertraging te zien. Medio 2013 werd bekend gemaakt dat er 11.332 werknemers werkzaam zijn voor Google in Mountain View. De stad zelf geeft aan dat het veel vierkante meters aan woon- en werkgebied aan het bijbouwen is om de enorme groei te kunnen ondersteunen. Dit terwijl de stad te kampen heeft met overvolle bussen en parkeer problemen. Dit allemaal ondanks het feit dat Google zelf zegt hier veel aan te doen door het shuttle programma en de medewerkers die te fiets naar het complex komen.

Google in de toekomst burgemeester van haar eigen stad?

Heeft Google binnenkort haar eigen stad?

Toen in 2007 Google een kwart van de lokale kantoren opkocht, groeide er bij enkele inwoners al een angst dat Moutain View steeds meer een one-company town zou worden. Met zoveel verschillende partijen en interesses blijft het echter lastig om in te schatten hoe het verder zal verlopen.

Wel wordt het steeds opvallender dat de lokale gemeente tot dusver zowat elk verzoek inwilligt van de zoekgigant en dat dus het einde nog niet in zicht is.

Google verdedigt de enorme groei met de uitspraak dat het bij elkaar brengen van haar medewerkers cruciaal is voor hun succes. Daarnaast werkt het bedrijf actief mee aan enkele initiatieven die de pendeldiensten en fietspaden ten goede moeten komen. De effecten van deze initiatieven zijn echter alles behalve zeker.

In 2013 heeft Google als gevolg op een gemeente vergadering, opnieuw de aanval ingezet op kantoorpanden en bedrijven terreinen. In een hoog tempo kocht het verscheidene panden op met een totaal oppervlak van 2 miljoen vierkante meters. Een bedrijf als Google weet dat ze de werknemers tevreden moet houden en deze krijgen steeds meer wensen. Om deze reden zal de benodigde ruimte nog weer extra groeien in de komende jaren.

Ondertussen zijn er partijen die vinden dat Google het karakter van de stad aan het vernietigen is. Mensen moeten om diverse redenen het gebied verlaten, als gevolg van de bedrijvigheid in het gebied van onder andere Google. De werknemers van Google zouden te veel op hun werklocatie zijn waardoor ze niet veel bijdragen aan het maatschappelijke leven.

Verandert Mountain View langzamerhand in Googleville? Het lijkt er sterk op, maar de toekomst zal het leren.


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Asus Google Nexus 7 II - WiFi / 32GB - Zwart

Asus Google Nexus 7 II - WiFi / 32GB - Zwart kopen

Vond u "Heeft Google binnenkort haar eigen stad?" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen
Titanenstrijd

Titanenstrijd kopen

Vond u "Heeft Google binnenkort haar eigen stad?" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen
Philips AJ5300D - Dockingstation met wekkerradio

Philips AJ5300D - Dockingstation met wekkerradio kopen

Vond u "Heeft Google binnenkort haar eigen stad?" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactie







Pieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback