Login

Gratis software voor je pc

Gepubliceerd: 2014-07-11 09:13:35 | Door Sharp Ben | 1287x bekeken |

Gratis software voor je pc

De prijzen van computers en laptops zijn de laatste jaren drastisch gedaald. Dat kan echter niet gezegd worden van de bijbehorende software. Die kost een aardige duit. Maar door gebruik te maken van freeware kan daar een mouw aan worden gepast.

Heb je geen zin om voor je computerprogrammatuur te betalen, dan kan je natuurlijk altijd software kopiëren van vrienden, familie of kennissen. Dat staat dan wel gelijk met diefstal én er zijn veiligheids- en betrouwbaarheidsrisico’s aan verbonden.

Freeware kan dan een oplossing bieden. Freeware is software die voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken is. Hoe dat komt? De broncode van de programma’s in kwestie is voor iedereen vrij beschikbaar en iedereen – professional of hobbyist – kan/mag zijn eigen versie van de software maken en distribueren. Vaak wordt de software gratis te beschikking gesteld. Soms is er ook een betaalde versie met (veel) meer mogelijkheden. In ieder geval is de prijs een fractie van wat de grote jongens vragen voor een product dat niet noodzakelijk beter werkt.

Eén voorbeeld: het kantoorpakket van Microsoft (Office) kost toch algauw zo’n 500 euro. Het alternatieve OpenOffice (dat vrijwel probleemloos overweg kan met Office-documenten) is van het web te plukken voor de wel erg ronde som van 0 euro.

Toch nog even opletten: niet alle freeware werkt even probleemloos op ieder systeem, en niet alle freeware ziet er even gelikt uit of biedt dezelfde uitgebreide mogelijkheden. De vraag is dan of je die extra functionaliteiten ook echt nodig hebt. Maar dat is iets wat eenieder voor zichzelf uitmaken moet.

Door de jaren heen gebruikte ik nogal wat freeware. Voor mijn eigen gemak (en nu ook dat van jou) maakte ik een startpagina met daarop alle gratis software die ik graag gebruik(te). De pagina wordt verder aangevuld met gratis te bezigen webbased programma’s die ik de moeite waard vind. Je vindt de pagina onder de toepasselijke naam: Freeware.startpaginas.net

Foto via photopin.com


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactie







Sharp Ben


Like deze focus


Naar boven
Feedback