Login

Google hummingbird; wat is er veranderd?

Gepubliceerd: 2013-10-29 12:59:02 | Door Pieter ten Cate | 2536x bekeken |

Google hummingbird; wat is er veranderd?

Sinds enkele weken is Google bezig geweest met het uitrollen van hun nieuwe zoekalgoritme Hummingbird. Deze update, die de grootste betreft sinds 2001, zet de volgende stap naar een bijna menselijke werking van de vertrouwde zoekmachine. De effecten van algoritme aanpassingen zijn vaak goed voelbaar in de wereld van zoekmachine optimalisatie. Daarom kijken we naar de veranderingen en effecten voor SEO van deze update.

Een zoekmachine die denkt als een mens

Sinds het ontstaan van zoekmachines, was te merken dat deze resultaten genereerde die het beste overeenkwamen met de ingevoerde woorden. De kolibrie update zoals ze hem in Nederland noemen, gaat hier verandering in brengen volgens Google.

Het is de bedoeling dat zoekmachines meer begrip gaan krijgen van de combinatie en betekenis van bepaalde woorden en termen. Wanneer je Vincent van Gogh intypt zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten zoekresultaten en wensen te onderscheiden. Zo is het naast de naam van een wereldberoemde schilder ook nog eens een museum, een school en de naam van een wodka.

Het onderscheid in de wensen van zoekers bij het invoeren van vaak gezochte termen is in deze update flink onder de loep genomen. Google zegt met deze update beter de zoekopdrachten te kunnen begrijpen en hierdoor verbeterde resultaten te genereren.

De Google Knowledge Graph

De Google Hummingbird algoritme update sluit goed aan op de Knowledge Graph die deze lanceerde in 2012. De Knowledge Graph is een paneel naast de zoekresultaten, waar afbeeldingen en informatie word weergegeven die door andere Google bezoekers als nuttig of interessant is bestempeld.

In de bovenstaande video vind u een overzicht van de werking van Google Knowledge Graph, en kun je goed zien hoe deze werking goed aansluit op de recente update. Google lijkt hiermee van plan te zijn om een wereldwijde kennisbank te worden, met een gelijke werking als Wikipedia.

Hummingbird en zoekmachine optimalisatie?

In het verleden van algoritme updates, was er vaak een enorme impact te merken op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Ondanks het feit dat betrouwbare bronnen melden dat de effecten op SEO nihil zijn, heb ik mijn bedenkingen.

Zo ontstaat er namelijk alsnog een stormloop op de talloze termen in de Google Knowledge Graph die hun “betrouwbare” informatie toch ergens vandaan moeten halen. Wanneer jouw website wordt gebruikt als bron voor de getoonde informatie van Google zelf, kan het niet anders dan dat dit effecten heeft op de ranking van je website.

Eveneens kun je je afvragen of websites die goed zijn geoptimaliseerd niet zwaarder mee zullen wegen in het bepalen van de waarheid over de getoonde informatie. Kortom; deze update ligt in lijn met eerdere updates waarin rank en autoriteit word afgeleid van bezoekers statistieken, sociale signalen en on-page optimalisatie. Om er zeker van te zijn dat dit niet gemakkelijk te manipuleren is, zoals bij Wikipedia het geval is, moet Google wel rekening hebben gehouden met zoekmachine optimalisatie en andere tactieken.

Om deze reden verwacht ik dat de effecten van een natuurlijke en goedverzorgde website statistieken en activiteiten, nog belangrijker gaan worden. En hiermee zal de strop van Google nog strakker gelegd moeten worden om de oude SEO-strategieën en tactieken die spoedig echt op hun laatste adem zullen zijn.

Wat is jouw visie op deze laatste update van Google? Laat een bericht achter en discussieer mee over deze opmerkelijke veranderingen.


Deel:

Focus gerelateerde producten


Google Marketing

Google Marketing kopen

Het aantal webwinkels en de consumentaankopen op internet stijgen explosief en steeds meer bedrijven proberen meer omzet te halen via internet.

Bestellen
Canon IXUS 510 HS - Wit

Canon IXUS 510 HS - Wit kopen

Een verbluffend chique, kleine 12x optische zoomcamera met Wi-Fi voor eenvoudig delen, probleemloze touchscreenbediening en HS System voor prachtige foto's en Full HD-films, zelfs bij weinig licht.

Bestellen
Handboek online marketing

Handboek online marketing kopen

Vond u "Google hummingbird; wat is er veranderd?" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen

Reacties


Lianne | 2013-10-30 11:02:49

Ik moet het nog maar eens zien of de effecten nihil zijn op het gebied van seo. Het lijkt er idd op dat seo optimalisatie van doen krijgt met een breed scala aan extra diensten. Mits je deze ook beheerst hoeft dit uiteraard geen nare ontwikkeling te zijn voor onze branche.

Immogen | 2013-10-30 15:21:32

Naar mijn verwachting zal er zeer spoedig nog een update komen om de overige elementen te tweaken. In die update zal het effect op zoekmachine optimalisatie wel te voelen zijn ben ik bang. Leuk artikel! Hoop op een leuke discussie!

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback