Login

Wat kan je baby allemaal?

Gepubliceerd: 2014-04-14 10:00:18 | Door MPaul | 1184x bekeken |

Pasgeboren baby’s luisteren al vanaf de eerste dag naar hun vader en moeder, ook al is dit soms niet direct merkbaar. Na ongeveer anderhalve week kun je zien dat de baby zijn ogen zelfs al draait in de richting waar het geluid vandaan komt. Wonderlijk maar waar is dat baby’s zelfs na twee weken het gezicht van hun ouders herkennen en hierop reageren. Een week later zal de baby niet alleen de ogen in de richting van het geluid draaien, maar ook zijn hele hoofd. Vanaf deze tijd zullen er ook andere geluiden uit de baby komen dan alleen huilen. En dat allemaal in 3 á 4 weken tijd!

Moeders hoor je altijd praten over de band met je baby. Voor kinderloze mensen is dit heel lastig te begrijpen. De band ontstaan door huidcontact en oogcontact met de pasgeborene. Wanneer je baby zijn tongetje uitsteekt en zijn mondje beweegt is dit een manier om contact met je te krijgen. Dit gebeurt al in een heel vroeg stadium. Ga hier op in om je baby te motiveren contact te blijven maken. 

Speelgoed


Een net geboren baby kan nog niet zo goed zien. Hij heeft een zicht van zo’n 20 á 25 centimeter. Alles wat buiten dit bereik ligt, ziet hij niet of heel onscherp. Het heeft dus geen zin om speelgoed verder weg te hangen dan deze afstand. Natuurlijk kan een pasgeboren baby nog bijna niets qua spelen. Hij is nog bezig om de wereld in zich op te nemen met zijn zintuigen. Daar kan je goed op inspelen door het maken van geluidjes of speelgoed met beweging en geluidjes te kopen. Denk daarbij aan een rammelaar of een knuffel met geluid. Babyspeelgoed kun je kopen bij Koppen speelgoed. Liedjes zingen en je baby in de armen heen en weer bewegen vinden ze ook heerlijk! 

Reflexen


Baby’s denken nog niet echt na over bewegingen, maar reageren meer als reflex op een trigger. Er worden vijf soorten reflexen onderscheiden: het Moro-reflex, het Babinski-reflex, het Wang-reflex, het Loop- of stapreflex en het Grijpreflex. 
- Babinski-reflexDit reflex treedt op wanneer je op het matras slaat waar je baby op ligt. De baby zal zijn vingers strekken, de rug buigen met het hoofd naar achteren en de armpjes en beentjes bewegen. - Babinski-reflexWanneer je onder het voetje van de baby zachtjes van de hiel naar de tenen toe kriebelt, zal de baby zijn teentjes uit elkaar spreiden en zijn grote teen uitstrekken. - Wang-reflexStreel het wangetje van je pasgeboren baby en je baby opent zijn mond en draait met het hoofdje richting je hand. - Loop- of stapreflexHoud je de baby vast boven een vlak oppervlak, dan zal hij loopbewegingen maken. - GrijpreflexDe baby pakt alles om hem heen vast met zijn handjes. 


Deel:

Reacties


peter ooms | 2014-05-13 11:18:41

Het is toch gaaf en nog belangrijker is dat babies de taal die zij rest van het leven spreken alleen in hun eerste jaren kunnen leren. Om maar een van de dingen te noemen die babies kunnen. Net als dat babies in de mond of keel een soort afsluiting maken als zij te water raken. Zij kunnen dan wel stikken maar niet verdrinken.

Geef reactieMPaul


Like deze focus


Naar boven
Feedback