Login

Wat is PTSS

Gepubliceerd: 2014-11-11 18:27:18 | Door Sunshine | 1073x bekeken |

Post Traumatisch Stress Stoornis

Leven met PTSS is moeilijk, leven met een partner die lijdt aan PTSS is ook heel moeilijk. Maar wanneer je samen PTSS doormaakt, kun je elkaar beter begrijpen.

Behandelprotocol PTSS / Werkboek + therapeutenboek

Behandelprotocol PTSS / Werkboek + therapeutenboek kopen

Vind u "Wat is PTSS" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen

PTSS wanneer een trauma je leven beheerst

PTSS
Een trauma doorstaan is niet gemakkelijk. PTSS is leven met een trauma en leven met flashbacks. Iedereen kan ineens met deze aandoening te maken krijgen. Een gebeurtenis in je leven kan zomaar PTSS veroorzaken.
Wat is de oorzaak
Er hoeft niet veel te gebeuren om PTSS te krijgen. Een ongeluk, een aanranding, mishandeling, een oorlogstrauma, een aardbeving, kortom er kan zomaar iets gebeuren wat je leven op zijn kop zet en waardoor je PTSS oploopt, zeker als je niet direct hulp aangeboden wordt.
Welke hulp
Een psychiater of psycholoog kan hulp bieden, zeker als je er nachten van wakker ligt, als je het gevoel hebt er niet los van te kunnen komen, als je flashbacks hebt, of als je zelfs al bij het ruiken van een bepaalde geur een nare herinnering hebt. Deze hulp kan uit verschillende therapieën bestaan. Zo is EMDR een therapie die veel gebruikt wordt en ook veel goede resultaten boekt. Verder is er psychotherapie (gesprekken) en groepstherapie mogelijk. Het is een individueel probleem en ook de therapie wordt per persoon bekeken. 
Gaat het over
Soms gaat het, dor middel van behandeling, over. Soms ook niet en blijven mensen langer in therapie, of leren ze omgaan met hun PTSS. Soms is een PTSS zelfs complex, dat wil zeggen dat er zoveel is gebeurd, dat het moeilijker te behandelen valt, dat er moeilijk mee om te gaan is. Wanneer iemand een complexe PTSS heeft zal de behandeling jarenlang kunnen duren en mogelijk raakt deze persoon er nooit vanaf, maar kan er wel mee leren omgaan. Soms plegen mensen zelfmoord, omdat ze zich niet begrepen voelen en omdat ze zelf de confrontatie met de traumatische ervaringen niet meer aankunnen. Gelukkig is er professionele hulp, die kan helpen in de omgang met de trauma's. 
Relatie
Een relatie met iemand die lijdt aan PTSS, is heel moeilijk. Elkaar kunnen begrijpen in deze is een factor die heel erg van belang is. Wanneer je een relatie hebt met iemand die lijdt aan PTSS, zorg er dan voor dat je altijd een luisterend oor biedt, ook al heb je het verhaal al honderdduizend keer gehoord. Wees meegaand, niet afwijzend en geef geen oordeel, maar blijf begrijpend en luister. Luister echt en doe niet alsof, dat heeft de persoon met PTSS maar al te goed door. Zeg niet wat deze persoon moet doen of had moeten doen, praat nooit iemand een schuldgevoel aan, het is zomaar gebeurd, ook al was het niet de bedoeling. Troost de persoon met PTSS en ga mee naar de behandelaar en vertel wat je is overkomen en overleg eventueel over hoe je moet omgaan met dit gebeuren.
Zielenmaatje
Vaak komen mensen met deze aandoening elkaar tegen en besluiten ze samen verder te gaan. Een goed gegeven, tenminste als ze elkaar kunnen steunen. Wanneer dat kan, dan is er een prachtig koppel geboren. Elkaar begrijpen, doen ze als geen ander, dus zullen ze ook tot de conclusie komen dat ze elkaar kunnen steunen. 

Hoe mijn jongensdroom een nachtmerrie werd

Hoe mijn jongensdroom een nachtmerrie werd kopen

Vind u "Wat is PTSS" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen
Trauma Ervaringen

Trauma Ervaringen kopen

Vind u "Wat is PTSS" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen

Deel:

Focus gerelateerde producten


Leven met ptss

Leven met ptss kopen

Vond u "Wat is PTSS" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen
Fluister het maar in mijn oor

Fluister het maar in mijn oor kopen

Vond u "Wat is PTSS" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen

Reacties


Ben | 2014-11-11 18:57:00

Een duidelijk artikel.

Geef reactieSunshine

Sunshine


Like deze focus


Naar boven
Feedback