Login

Wat is klaplong?

Gepubliceerd: 2014-10-17 18:27:23 | Door barbara | 2891x bekeken |

Een klaplong of anders pneumothorax genoemd is een verzameling van vrije lucht in de borstholte die ervoor zorgt dat de longen instorten. Pneumothorax kan optreden bij afwezigheid van onderliggende ziekte; dit wordt spontane klaplong genoemd. Klaplong kan ook optreden als gevolg van een verwonding of onderliggende longaandoening. Een kleine spontane pneumothorax kan zonder behandeling verdwijnen; een klaplong die ontstaat als gevolg van een longziekte of letsel vereist onmiddellijke behandeling. De behandeling kan onder meer zijn het inbrengen van een thoraxdrain of aspiratie van de vrije lucht in de borstholte.

Wat zijn de soorten van klaplong?

Een klaplong is een verzameling van vrije lucht in de kist buiten de long waardoor de longen in kunnen storten. 
Een spontane klaplong, ook wel primaire klaplong genoemd, treedt in de aanwezigheid van een traumatisch letsel aan de borst of een bekende longziekte. Een secundaire (ook wel ingewikkeld genoemd) klaplong optreedt als gevolg van een onderliggende aandoening.

Wat is de oorzaak van een klaplong?

De longen zijn gewoonlijk opgeblazen door de omvang van de borstholte, resulterend in een negatieve (vacuüm) druk in de pleurale ruimte (het gebied binnen de borstholte maar buiten de longen). Als er lucht in de pleurale ruimte komt, hetzij door een gat in de longen en de borstwand, de druk in de pleurale ruimte gelijk aan de druk buiten het lichaam. Aldus wordt het vacuüm verloren en de long klapt letterlijk. 
Spontane klaplong wordt veroorzaakt door het scheuren van een cyste of een klein zakje (bleb) op het oppervlak van de long. Klaplong kan ook optreden na letsel aan de borstwand zoals een gebroken rib, penetrerende verwonding (geweerschot of stekende), chirurgische ingreep van de borst, of gericht wordt geïnduceerd om de longen inklappen. Een pneumothorax kan ook ontstaan als gevolg van onderliggende longziekten, zoals cystische fibrose, chronische obstructieve longziekte (COPD), longkanker, astma en infecties van de longen.

Wie loopt risico voor klaplong?

Spontane klaplong komt vaker voor bij mannen. Het is aangetoond dat roken het risico op spontane pneumothorax kan vergroten. 

Wat is de spanning klaplong?

In sommige gevallen blijft de long lucht lekken in de borstholte en resulteert in compressie van de borst structuren, inclusief vaten die bloed terug naar het hart pompen. Dit wordt aangeduid als een pneumothorax en kan dodelijk zijn als niet onmiddellijk wordt behandeld. 

Wat zijn de symptomen van een klaplong?

De symptomen van een klaplong zijn pijn op de borst die meestal heel plotseling begint. De pijn is scherp en kan leiden tot gevoelens van beklemming op de borst. Kortademigheid, benauwdheid, snelle hartslag, snelle ademhaling, hoesten en vermoeidheid zijn andere symptomen van klaplong. De huid kan een blauwachtige kleur (genoemd cyanose) ontwikkelen als gevolg van zuurstof dalingen in het bloed niveaus. 

Diagnose en behandeling

Onderzoek van de borst met een stethoscoop onthult verminderde of afwezige ademhaling over de getroffen long. De diagnose wordt bevestigd door röntgenfoto van de borst. 
Een kleine klaplong zonder onderliggende longaandoening kan vanzelf over gaan in een tot twee weken. Een grotere klaplong en een klaplong verbonden met een onderliggende longaandoening vereisen vaak aspiratie van de vrije lucht en / of plaatsing van een ‘’thoraxdrain’’ het ontluchten. Mogelijke complicaties die kunnen optreden met  het inbrengen van thoraxdrain zijn onder meer pijn, infectie van de ruimte tussen de longen en de borstwand (de pleuraholte), bloeding (bloeden), vochtophoping in de longen, en lage bloeddruk (hypotensie). In sommige gevallen gaat het lek niet vanzelf dicht. Dit wordt een bronchopleurale fistel genoemd, en kunnen borstchirurgie eisen nodig zijn om het gat in de long herstellen. 

Wat is de uitkomst (prognose) van klaplong?

De uitkomst van klaplong is afhankelijk van de omvang en de aard van de klaplong. Een kleine spontane klaplong zal verdwijnen over het algemeen zonder behandeling. Een secundaire klaplong geassocieerd met onderliggende ziekte, zelfs een kleine, is veel ernstiger en draagt een aanzienlijke sterfte (overlijden) gevallen. Een secundaire klaplong vereist dringende en onmiddellijke behandeling. Met een klaplong verhoogt het risico van opnieuw ontwikkelen van de aandoening. De meeste recidieven optreden binnen het eerste jaar.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieBarbara


Like deze focus


Naar boven
Feedback